Moguće smanjenje PDV-a na struju, ograničit će se cijene benzina i spustiti PDV na hranu

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da još ne želi spekulirati oko iznosa smanjenja stopa PDV-a na struju i plin, da bi cijeli paket mjera za umanjenje efekta rasta cijena trebao biti poznat najkasnije 1. travnja.

U paketu mjera koji je vezan uz uvođenje eura, kazao je, računa se na Hrvatsku elektroprivredu (HEP) i ostala društva koja, u kontekstu sagledavanja cjelokupne cijene, mogu dati svoj doprinos ublažavanju najavljenog rasta cijena, dok naposljetku takav doprinos mora dati i porezna politika.

“Međutim, koje stope i koje će biti u konačnici odluke, za sada ja ne bih spekulirao”, rekao je Marić.

Prati se situacija i razvoj događaja, nitko se ne želi “zaletavati” s izjavama s obzirom da treba biti oprezan, jer mjere uvijek imaju i “drugu stranu medalje”, odgovorio je Marić na novinarsko pitanje o najavi da bi i HEP trebao podnijeti određeni teret, čime bi imao i eventualne minuse u poslovanju.

Marić je podsjetio da je stopa PDV-a na isporuku električne energije snižena još s 1. siječnjem 2017. godine s 25 na 13 posto.

Vlada će brzo reagirati s mjerama oko cijena goriva

Odgovarajući na novinarski upit, Marić je rekao da je ranija Vladina mjera utvrđivanja najviše maloprodajne cijene naftnih derivata od svih mogućih mjera bila “najmanje loša” i da je polučila određeni efekt.

Inače, ta uredba, koju je Vlada donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina u maloprodaji i tako spriječila udar na standard građana, ukinuta je 6. prosinca prošle godine.

Marić je pak danas izjavio da su cijene nafte opet porasle, a cijene goriva čak i više od nekakvih očekivanja.

“Mislim da ćemo vrlo brzo reagirati s našim mjerama”, najavio je.

Smanjenje PDV-a na hranu do kraja mandata Vlade

Upitan razmatra li Vlada zamrzavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica, Marić je rekao da se pitanje hrane, s obzirom na njen značajan udjel u košarici dobara, zasigurno neće zanemariti, pri čemu je podsjetio da je u programu Vlade do kraja mandata predviđeno smanjenje stope PDV-a na cjelokupnu hranu.

Podsjetio je i da Hrvatska ima dosta visoku razinu konkurencije na razini trgovačkih lanaca i općenito maloprodaje hrane, što zasigurno predstavlja dobru vijest, koja umanjuje već prisutne pritiske na porast cijena hrane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...