Na tržištu rada sve manje je ovih zanimanja: “Nije sve fakultet, fali nam radne snage”

Na tržištu rada sve je manje medicinskih sestara, liječnika, ali i profesora kemije, matematike, fizike. U deficitu su i neka strukovna zanimanja pa ćete se boriti s pronalaskom zidara ili tesara.

Odlazak u inozemstvo samo je jedan od razloga zašto sestara nedostaje. U KBC-u Sestre Milosrdnice nedavno su tražili 80 sestara, a zaposleno ih je 40.

“Zanimanje koje je izuzetno teško i zahtjevno, posebno u ovo doba pandemije. Mislim da ih odvraća i kao i u većini sektora u našoj zemlji, loša financijska situacija, mogućnost zarade u drugim zemljama”, govori za Dnevnik.hr Slavka Bukal, glavna sestra u zavodu za kirurgiju glave i vrata, KBC-a Sestre Milosrdnice.

Plaća se ne sviđa budućim profesorima, pa nema tko podučavati matematiku i fiziku. Polovica studenata zagrebačkog PMF-a nakon nastavničkog smjera ne postane nastavnik, a kada se pogledaju svi fakulteti – više od 40 posto studenata putem odustane.

Zato nema smisla povećavati kvote, kažu iz Agencije za visoko obrazovanje. Planiraju profesionalno usmjeravati ljude.

“Da uvedemo nakon završetka obrazovanja, dakle profesionalno usmjeravanje za sve one kojima je to potrebno da dobiju pomoć prilikom odabira studijskog programa. Ove godine će se to vjerojatno krenuti, a realizacija kroz nekakvo sljedeće razdoblje”, najavljuje u razgovoru za Dnevnik Igor Drvodelić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Tada bi netko možda i otkrio da je za njega strukovno zanimanje.

Slaže se i vlasnik mesnice u Zagrebu Antonio Đorđić koji muku muči s pronalaskom dobrih mesara.

“Svi danas hoće fakultet, a treba i zanata. Nije sve fakultet, trebaju stolari, mesari, svašta nešto. Sigurno će nam nedostajati i trebat će radne snage, ali fali”, navodi Đorđić.

Ako dobro radite, posla će biti. Važno je imati i dobru frizerku, dobrog zidara, tesara, konobara, kuhara… kojih na tržištu kronično nedostaje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...