Najnovija pravila za karantenu; Provjerite kome traje najkraće, kome najduže, kao i tko ne treba u samoizolaciju

Tko uopće mora u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom – Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nova pravila.

Oni koji su imali koronavirus u zadnja četiri mjeseca – ne moraju u samoizolaciju. Ako ste preboljeli virus recimo prije šest mjeseci ili godinu dana – karantena vam traje tjedan dana. Ako ste se cijepili s dvije doze unazad ta četiri mjeseca – ne morate u samoizolaciju. Ako ste se cijepili s dvije doze prije više od četiri mjeseca – karantena traje sedam dana.

U karantenu uopće ne moraju ići osobe cijepljene s tri doze, a ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, u samoizolaciju ne morate ni ako ste preboljeli i nakon toga primili dvije doze cjepiva.

Najduže u karanteni moraju biti necijepljeni i oni koji nisu nikada imali koronavirus – njima traje deset dana.

Do brzog antigenskog testa možete doći preko uputnice kod obiteljskog liječnika. Testirati vas mogu svi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. I ginekolozi, pedijatri, stomatolozi ili liječnici obiteljske medicine, donosi dnevnik.hr.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...