Nakon što se nadijelio sumnjivih medicinskih savjeta na malim ekranima i završio na stupu srama, Dr. Oz kreće u novu ofenzivu

Slavni liječnik Mehmet Oz, kardiokirurg rođen u Clevelandu u obitelji turskih imigranata, bilježi dugu povijest pružanja sumnjivih zdravstvenih savjeta s malih ekrana, a osim u svojoj dnevnoj emisiji, savjete je dijelio i gostujući u emisiji Fox Newsa. Zbog negodovanja kolega liječnika i iznesenih tvrdnji o tabletama za mršavljenje morao se suočiti s dvostranačkim odborom Senata, a sada se ponovno našao pod povećalom zbog političkih ambicija i želje da sam zasjedne u Senat.

Prošlog mjeseca, kad se uključio u republikanske predizbore za Senat u Pennsylvaniji, na kojima mu njegova slava daje važnu prednost u ključnoj utrci, dr. Oz vezao je svoju kandidaturu uz pandemijsku politiku i pozvao se na bijes konzervativaca zbog lockdowna i ‘odgovornih ljudi’ koji su im, kako je rekao, oduzeli slobodu.

Međutim zbog ulaska u političku arenu pod povećalo su opet došle mrlje koje su obilježile javno djelovanje jednog od najpoznatijih američkih liječnika i njegovu dugu povijest davanja sumnjivih savjeta u televizijskoj emisiji ‘The Dr. Oz Show’, koju vodi još od 2009. godine, piše NY Times.

Bombastične tvrdnje temeljene na klimavim dokazima

Dr. Oz je ushićeno govoreći često iznosio bombastične tvrdnje temeljene na klimavim dokazima, a dosta puta one su razotkrivene te se pokazalo da su pogrešne studije na koje se oslanjao. Tijekom dugih godina javnog djelovanja 61-godišnji Oz suočen je i s rešetanjem dvostranačkog odbora Senata zbog svojih tvrdnji iznesenih o tabletama za mršavljenje, a nije mu nepoznato ni protivljenje njegovih kolega, među kojima je najupečatljivija grupa od 10 liječnika koja je 2015. tražila njegovo otpuštanje s medicinskog fakulteta Sveučilišta Columbia, tvrdeći da je više puta pokazao prezir prema znanosti i medicini utemeljenoj na dokazima.

Na potonje je dr. Oz odgovorio dovođenjem u pitanje motiva svojih kolega kritičara, a pritisnut optužbama da nudi neprovjerene medicinske savjete, govorio je da mu je cilj bio osnažiti Amerikance da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem.

Rešetan pitanjima senatora zbog lažnih tvrdnji o proizvodima za mršavljenje, rekao je kako osjeća da je njegov posao u emisiji biti cheerleader publike, kao i da je njegovo pravo koristiti neznanstveni jezik. Kad osjeća da kao voditelj emisije ne može koristiti poetične riječi, objasnio je senatorima dr. Oz, osjeća se obespravljenim i kao da mu je oduzeta moć.

Između ostalog, upozoravao je roditelje da sok jabuke sadrži razine arsena koje nisu sigurne za konzumaciju, što je FDA okarakterizirala neodgovornim i obmanjujućim. Žene je 2013. upozorio da nošenje mobitela u grudnjaku može uzrokovati rak dojke, ali za tu tvrdnju nije imao znanstveno utemeljenje. Još je 2014. British Medical Journal analizirao 80 preporuka iz emisije dr. Oza, uz zaključak da je manje od polovice njih potkrijepljeno dokazima.

Naklonjeni mu nisu bili ni najbliži suradnici pa su dvojica istraživača, a u emisiji ‘The Dr. Oz Show’ radili su tijekom pauziranja od studiranja na medicinskom fakultetu, rekla da su većinu tema pokretali producenti emisije, često se nadahnjujući na internetu. Posao istraživača bio je provjeriti medicinske tvrdnje izrečene u emisiji dr. Oza, ali nisu imali dovoljnu moć da se suprotstave. Tvrdili su da su redovito preispitivali etičnost emisije i razmišljali o davanju otkaza u znak protesta.

Prema njihovim riječima, producenti su dočarali imaginarnu, tipičnu gledateljicu imena Shirley, ženu s odraslom djecom koja ima vremena usredotočiti se na sebe. Standardni savjet za mnoge bolesti kojima se emisija bavila – pretilost, tromost, bol u leđima – bilo je vježbanje, otkrili su istraživači iz emisije i dodali da Shirley nije baš bila vična vježbanju pa je postojala kvota za to koliko se često ono može spominjati.

Kritike s kojima se dr. Oz godinama suočavao zbog širenja dezinformacija okaljale su njegov ugled, a njegovim odlaskom u siječnju, najavio je distributer, završit će i televizijska emisija koju je godinama vodio.

Njegova promocija hidroksiklorokina privukla je pozornost Donalda Trumpa

Medicinski savjeti dr. Oza izrečeni u njegovoj emisiji i na Fox Newsu dobili su najviše pažnje kad se uključio u utrku za Senat. Njegova promocija hidroksiklorokina privukla je pozornost bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i u početcima pandemije pridonijela dezinformacijama o virusu na desnom političkom spektru u SAD-u.

Dezinformacije o koronavirusu proizašle iz Trumpove Bijele kuće i s konzervativnih stranica s vijestima pomogle su u politizaciji odgovora nacije na pandemiju, piše The New York Times i dodaje da su rezultat toge smrtonosne posljedice u mnogim područjima zemlje sklonijim republikancima.

Iako je na Foxu glasno govorio u korist maski i cjepiva, zalaganje dr. Oza za nedokazane tretmane na početku pandemije oštro je proturječilo stručnjacima za zarazne bolesti poput dr. Faucija, koji su pozivali na oprez.

Na samom početku pandemije, u ožujku 2020. godine, dr. Oz je u nekoliko emisija Fox Newsa trubio o nečemu što je nazvao ‘ogromnim vijestima’, a radilo se o maloj studiji francuskog istraživača Didiera Raoulta, koja je naišla na vrlo podijeljena mišljenja. Naime Raoult je izvijestio o stopostotnoj stopi izlječenja pacijenata zaraženih koronavirusom i podvrgnutih terapiji hidroksiklorokinom i azitromicinom, kod nas poznatijim kao Sumamed.

U vrijeme brzog porasta oboljelih od nove bolesti covid-19, s brojnim smrtnim ishodima, hidroksiklorokin, inače lijek protiv malarije, proučavan je u više zemalja i bez puno dokaza prihvaćen u nekim bolnicama. I sam predsjednik Trump u više ga je navrata tijekom konferencija iz Bijele kuće uzdizao u nastojanju da smanji zdravstvenu krizu, a dr. Oz komunicirao je s Trumpovim savjetnicima tražeći ubrzano odobravanje hidroksiklorokina kao lijeka za liječenje covida.

FDA je 28. ožujka 2020. hitno odobrila njegovu upotrebu, no entuzijazam dr. Oza nadišao je njegov oprez pa, iako je na Foxu primijetio da je u Raoultovoj studiji bilo samo 36 sudionika te da nije prošla kliničko ispitivanje, spominjao ju je kao najimpresivniju vijest u borbi protiv pandemije.

Dok je početkom travnja dr. Oz pozivao njujorškog guvernera Andrewa M. Cuoma da ukine ograničenja za hidroksiklorokin, stručnjak za javno zdravstvo dr. Ashish Jha sa Sveučilišta Brown upozoravao je gledatelje Foxada činjenice jednostavno ne idu u prilog tom lijeku.

Raoultova studija ubrzo se raspala i otkriveno je da je samo šest pacijenata primilo kombinaciju oba lijeka, svi s blagim infekcijama u ranom stadiju. Za jednog pacijenta, koji je bio naveden kao ‘virološki izliječen’ šestog dana, otkriveno je dva dana kasnije da još uvijek nosi virus. Šest drugih pacijenata liječenih samo hidroksiklorokinom izostavljeno je iz konačnih rezultata, uključujući preminulog pacijenta i troje njih koji su završili na intenzivnoj njezi.

Odbor istraživačkog časopisa, koji je objavio studiju 3. travnja, izjavio je da ona ne zadovoljava očekivani standard, FDA je u lipnju opozvala hitno odobrenje za upotrebu, a u studenom je Nacionalni institut za zdravlje zaključio da lijek nema koristi u liječenju covida-19.

Napušta show business i ulazi u političku arenu

Od tada su se svakodnevna pojavljivanja dr. Oza na Foxu prorijedila i ove godine rijetko je viđan na ovoj televizijskoj mreži. No pojavio se 30. studenog kako bi najavio kandidaturu, a iskoristio je tu priliku da uzvrati kritičarima svoje liječničke karijere.

‘Liječnici traže rješenja. Ali ljudi s dobrim idejama suočavaju se s posramljivanjem, ušutkavanjem, maltretiranjem i otkazima’, rekao je dr. Oz te o ovoj temi nije želio razgovarati za TNYT.

‘Informacije mogu naštetiti, i to je ključna stvar koju ovdje moramo cijeniti. Njegova su dosadašnja postignuća prilično zabrinjavajuća, a ono što smo do sada vidjeli ne ulijeva povjerenje da će biti od pomoći razumnoj politici’, rekao je Harald Schmidt, docent medicinske etike i zdravstvene politike na Sveučilištu Pennsylvania.

Iako je dr. Oz odbio izjasniti se, voditelj njegove kampanje Casey Contres u izjavi navodi da je poznati liječnik na prvo mjesto uvijek stavljao pacijente i borio se protiv ‘uvriježenih mišljenja’ u medicini.

‘Dr. Oz vjeruje da je doista žalosno to što je covid-19 politiziran i što je vladi i mnogim korporativnim medijima postao izgovor za kontroliranje sredstava komunikacije kako bi prekinuli svaku raspravu. Od samih početaka lijekovima koji su trebali pomoći u liječenju covida-19 medicinski establišment redovito je umanjivao vrijednost, a mnoge su sjajne ideje zgažene i diskreditirane’, kaže u izjavi Contres, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...