Nemojte je bacati: Evo za što sve možete iskoristiti koru od naranče

Svježi miris i eterična ulja u naranči čine koru naranče izvrsnim prirodnim sredstvom za čišćenje i osvježivačem zraka. Prema tome, nemojte bacati koru od naranče nego je iskoristite za niz stvari u kući.

Osvježite hladnjak

Nekoliko narančinih kora može brzo i lako osvježiti prostor. U koru od naranče ubacite sol, a potom koru stavite u hladnja. Sol će upiti miris i vlagu u zraku hladnjaka, dok će voće iza sebe ostaviti svježi miris citrusa. Kada sol postane vlažna, izvadite koru i po potrebi je zamijenite novom.

Očistite drvene površine

Kora od naranče ne samo da će vratiti sjaj drvenim pvoršinama nego će sve poprimiti i miris citrusa. Možete pomiješati koru od naranče i ocat te ćete dobiti odlićno sredstvo za čišćenje drvenih površina.

Kako to učiniti? Praznu staklenku do pola napunite korom od naranče i potom ulijte ocat dok staklenka ne bude puna. Mješavinu ostavite da stoji najmanje dva tjedna. Nakon toga izbcite koru od naranče, a tekućinu ulijte u sprej za raspršivanje.

Ispolirajte nehrđajući čelik

Kora od naranče izvrsno je sredstvo za poliranje, a osobito nehrđajučeg čelika. Zahvaljujući prirodnom ulju koje sadrži, kora od naranče lako uklanja mrlje od vode pa će vam posuđe i pribor od nehrđajučeg čelika izgledati kao novo.

Osvježite ormar

Ubacite nekoliko komada kore od naranče u ormar kako biste se riješili ustajalog, pljesnivog mirisa. Kada se kora osuši, zamijenite je novom.

Napravite prirodni regenerator

Naranča je bogata vitaminom C koji je odličan za naš imunološki sustav. Uz to, naranča može biti i izuzetno korisna za vašu kosu. Napravite prirodni regenerator tako da cijelu neoguljenu naranču ubacite u blender, a potom dobiveni serum nanesite na cijelu dužinu kose.

Riješite se insekata

Naranča sadrži između 90 i 95 posto koncentracije limonena, kemikalije koja je otrovna za komarce, muhe i druge bube. Stavite komadić kore od naranče u dvorište ili u blizini vrata i prozora te ćete se lako riješiti insekata, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...