NOVA PRAVILA Kod oboljelih se izolacija skraćuje na pet dana, novo trajanje covid potvrda

Kako se i očekivalo, Hrvatska će ovih dana skratiti trajanje izolacije za oboljele od koronavirusa, kao i karantenu za njihove bliske kontakte. Odluka je najavljena nakon današnje sjednice Stožera civilne zaštite s čelnicima Zavoda “Andrija Štampar”.

Konkretno, karantena će biti skraćena na sedam dana i to će se odnositi i na cijepljene i na necijepljene. Kod oboljelih se izolacija skraćuje na pet dana, ali da bi izašli iz nje, zaraženi moraju ispuniti par uvjeta – biti 24 sata bez simptoma i napraviti brzi antigenski test na kojem će biti negativni.

“U Europi i Hrvatskoj prevladava omikron, koji je drugačiji od svih dosadašnjih varijanti. Radi se o blažoj bolesti, pogotovo za cijepljene, ali i varijanti koja lakše zaobilazi naš imunosni sustav i jednako pogađa preboljele i cijepljene. Osim toga, inkubacija omikrona traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti, a osobe su kraće zarazne nego sa deltom. I ECDC je preporučio da se izolacija skrati”, pojasnio je šef HZJZ-a Krunoslav Capak, navodeći da će službena objava o ovim promjena ići u idućih nekoliko dana.

Ništa od ukidanja covid potvrda

Ministar Davor Božinović odbacio je mogućnost da Hrvatska potpuno ukine covid-potvrde.

“Ukidanje nije na stolu nigdje u Europskoj uniji. Glavna namjena potvrda je da se uspori širenje virusa. Kad komparativno gledamo s drugim državama, ovu varijantu je gotovo nemoguće zaustaviti i ovaj virus će doći tamo gdje je naumio. No s pridržavanjem mjera, nošenjem maski u zatvorenom prostoru, možemo sve usporiti, a to je najvažnije”, rekao je Božinović.

Novo trajanje potvrda

Sve dosadašnje mjere se produžuju do kraja veljače, a najveća promjena je uredba kojom će se određivati prijelaz granice. S digitalnom covid potvrdom za one koji su cijepljeni s dvije doze, granica će se moći prijeći u idućih 270 dana. Dosad su potvrde vrijedile 365 dana.

Za one kojima su već izdane, vrijedit će i dalje do naznačenog datuma, ali nova pravila će vrijediti za one koji će drugu dozu dobiti poslije 1. veljače.

Kod PCR testova se ne mijenja ništa. Granica će se moći prelaziti 72 sata nakon testiranja, a kod brzih antigenskih testova 24 sata od testiranja. Preboljeli će granicu moći prijeći 180 dana nakon preboljenja.

Bez promjena za potvrde u zdravstvu

Kod digitalnih covid potvrda za zdravstvo, socijalnu skrb, javne i državne službe neće biti promjena.

“Tu smo nakon razgovora zaključili da ne bismo mijenjali ništa, obzirom da je ovaj sistem kakav sad postoji već uhodan. Svi koji imaju ranije izdane EU digitalne covid potvrde kad je u pitanju cijepljenje i preboljenje, moći će ih koristiti do onog datuma do kad su im već izdane, a to je 365 dana. Mislim da je to logično i da tu ne treba unositi nikakvu zabunu u sustav koji je već uspostavljen. No od 1. veljače sve nove digitalne covid potvrde idu s novim rokovima”, dodao je Božinović.

O potvrdama za “boosterirane”

Za one koji su primili booster i dalje tvrdi da im digitalne covid potvrde traju zauvijek.

“To što piše 365 dana, morali smo staviti neki datum. Radi se o direktivi EU-a za izdavanje tih potvrda i tu nema nekog prostora”, kaže Božinović.

O brzim testovima

On navodi kako je Hrvatska tražila od EU da se brzi antigenski testovi priznaju kao dokaz preboljenja kod izdavanja covid potvrda.

“To još nije na razini EU odlučeno. Sve se više zemalja pridružuje našoj inicijativi i računamo da će prijedlog biti prihvaćen”, naveo je.

O vrhuncu petog vala

Krunoslav Capak upitan je što misli kad će brojke početi padati.

“To je sistem kristalne kugle. No osobno mislim da će vrhunac trajati još 10 dana ili dva tjedna, nakon čega će brojke početi padati”, prognozira.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...