Nova ucjenjivačka kampanja je u tijeku, evo što trebate učiniti ako ste primili takav email

Nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava, CERT, upozorava hrvatske korisnike elektroničke pošte na novu ucjenjivačku kampanju koja je u tijeku.

Od žrtve ucjenjivač traži uplatu u kunama ili, naravno, bitcoinu. No, obzirom da u samoj poruci nema štetnih linkova ili sadržaja koji bi ugrozio sigurnost podataka onog tko je pročita, poruku je najbolje ignorirati.

Nacionalni CERT bilježi povećan broj prijava ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu korist od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun za uplatu u trenutku pisanja ovog upozorenja izvršena je jedna uplata, piše na CERT-ovim stranicama.

U CERT-u su istaknuli i jednu specifičnost te nove ucjenjivačke poruke, odnosno da je poruka jezično bolje napisana što je razlikuje od drugih kampanja.

Važno je napomenuti kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj, a korisnike savjetujemo da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte, savjetuju iz CERT-a.

Primjer ucjenjivačke poruke možete pogledati na ovoj poveznici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...