NOVI UDAR NA DŽEPOVE Meso u ožujku poskupljuje 30 posto: “Ili to ili ga neće imati tko proizvoditi”

Vlasnik i direktor tvrtke Purex, Milivoj Dragošević, dao je intervju za Jutarnji list u kojemu je između ostalog govorio o rastu cijena mesa. Smatra da je to neizbježno.

Kazao je da posebnih problema nemaju osim toga što je općenito u sektoru stočarstva vidljiv problem rasta cijena sirovina stočne hrane. “S druge strane, cijena mesa još je diskontna”, rekao je.

Ispričao je da u većini zemalja EU-a stočarski sektor ima ozbiljnije mjere podrške dok su kod nas subvencije koje bi trebale premostiti situaciju male. Zaključio je da je problem sektorski pa procijenio da će se takva situacija odraziti na rast cijena mesa.

 

Poskupljenje se može očekivati krajem prvog kvartala

Prognozirao je i kada se ono može očekivati. “Poskupljenje se može očekivati krajem prvog kvartala. To, nažalost, nije dobro za kupce i potrošače i svakako će se odraziti na standard građana, ali drugog izlaza, očito, nema. Ako se cijena mesa ne poveća, u ovakvoj situaciji neće ga imati tko proizvoditi. Ne mogu cijene u maloprodaji biti niže od proizvodnih”, ispričao je.

Na pitanje koliko bi to poskupljenje moglo biti rekao je da je to teško prognozirati ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto. Dodao je da situaciju otežava i ptičja gripa zbog koje je dio peradi u EU uništen.

“Mi, na sreću, još nemamo tih problema jer u blizini nemamo slučajeva detektiranog virusa ptičje gripe. Osim toga, naša je perad u zatvorenim objektima. Situacija vezana uz virus ptičje gripe može se odraziti na smanjenje proizvodnje mesa peradi, a to također može utjecati na cijenu na tržištu”, ispričao je za Jutarnji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...