Objavljena karta nacionalne inteligencije, pametniji smo od Srba, gluplji od Nijemaca, Finaca…

Naslov na portalu srpske televizije B92 “Srbi i Albanci su među najglupljim narodima Europe” razbjesnio je naše susjede. Ispod poveznice na članak na Facebooku su stotine komentara bijesnih Srba na kartu koja ih je s vjekovnim neprijateljima Albancima svrstala među najgluplje narode u Europi.

“Postoji li još koja ideja da nas ponize”, “To su naravno pisali Englezi”, “Zato naši mladi stalno po svijetu osvajaju nagrade iz matematike! Zato naši stručnjaci nalaze dobre poslove po svijetu”, pišu Srbi ispod članka na Facebooku dokazujući da se kod mnogih od njih istraživanje nije ni prevarilo.

No, o čemu se uopće radi?

Portal B92 objavio je kartu Europe na kojoj su prosječne vrijednosti koeficijenta inteligencije za sve europske narode, a karta pokazuje da su Srbi, Crnogorci i Albanci nacije s najnižim prosječnim kvocijentom inteligencije u Europi.

Mapu je izradio češki lingvist Jakub Marijan, a koristio je podatke iz istraživanja Britanca Richarda Lynna i Tatua Vanhanena iz Finske, koji su objavili knjigu Intelligence: A unifying construct for the social sciences.

Prema tim zaključcima i karti koja se širi društvenim mrežama, prosječna inteligencija građana Srbije iznosi 90, Makedonije 91, Bosne i Hercegovine 93, a Hrvatske i Slovenije 98.

Gluplji od Srba, po ovoj karti, su samo Crnogorci s 83 i Albanci s 82, što je najniži IQ u Europi. Grčka i Bugarska imaju 93, Ukrajina ima 94, Poljska 96, Španjolska 97, a Rusija 97.

Po ovoj karti, najinteligentniji su narodi zapadne Europe. Francuska i Norveška imaju 98, Njemačka, Švedska i Velika Britanija 99. Najinteligentniji narod su Finci, s prosjekom od 101, prenosi Index.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...