OPG-ovcima s Ugljana i učeničkoj zadruzi s Paga dodijeljene oznake “Hrvatski otočni proizvod”

Ministrica Nataša Tramišak donijela je Odluku o dodjeli prava na vizualno označavanje proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ za 78 proizvoda kandidiranih od strane 23 proizvođača.

Ukupno, markicu koristi 320 proizvođača za 1094 proizvoda s 24 otoka. Među njima su i otočni poduzetnici s Paga, Dugog otoka, Ugljana, Pašmana, Iža, Oliba, Rave i Silbe s područja Zadarske županije.

S otoka Ugljana, odnosno područja Općine Preko, troje proizvođača dobili su oznake u kategoriji umjetnost i dizajn: Senka Otavijević iz Sutomišćice za proizvode avan za usitnjavanje, jušna žlica, podmetači za stol i svijećnjak, Željko Jerolimov iz Preka za knjigu od maslinovog drveta i Josip Jerolimov iz Preka za češalj od maslinovog drveta.

U Zadarsku županiju odlazi još jedna oznaka HOP, i to Srednjoj školi Bartula Kašića Pag/Učenička zadruga Slani škoj za naušnice od paške čipke, narukvice od paške čipke i privjeske od paške čipke.

Na javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod koji je bio je otvoren od 7. do 29. listopada 2021.,javilo se 27 zahtjeva otočnih proizvođača koji su kandidirali 86 proizvoda. Najviše je bilo onih vezanih za primijenjenu umjetnost i dizajn, a oznaku je zatražen za 51 proizvod od 10 otočnih proizvođača. Za kemijske proizvode Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zaprimilo je 15 proizvoda od 3 otočna proizvođača, a za prehrambene proizvode 18 proizvoda od 12 otočnih proizvođača. Najmanje je zahtjeva stiglo za pića, gdje su zaprimljena 2 proizvoda od 2 otočna proizvođača.

U ovom trenutku, (uključujući 2021. godinu) oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ ima pravo koristiti 320 proizvođača za 1094 proizvoda s 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba i Zlarin) i poluotoka Pelješca

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...