Ovaj vitamin može smanjiti rizik od dobivanja raka

Prednosti prehrane s pregršt voća bogatog vitaminima su poznate. Ne samo da ćete se osjećati bolje, ali će vam ova hrana osigurati da ostajte zdravi kroz godine.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition pokazuje da konzumacija određenih vitamina može smanjiti rizik od različitih vrsta raka i može čak i smanjiti šansu za razvoj raka općenito.

Istraživači su otkrili da je vitamin C povezan s nižim rizikom za razvoj 11 različitih tipova bolesti: rak mjehura, rak dojki, rak maternice, rak jednjaka, rak želuca, rak pluća, rak gušterače, rak prostate, rak bubrežnih stanica, kao i tumori vrata maternice i gliom.

Također, uzimanje vitamina C povezano je sa smanjenjem šanse za obolijevanje od raka. Studija je analizirala rezultate 3,562 članka koji su ispitivali povezanost uzimanja vitamina i vjerojatnosti za razvoj različitih vrsta raka.

Nutricionistica Gail Mayer ističe da u mnogima studijama uključenim u ovu analizu nije jasno gdje odakle su sudionici istraživanja dobivali vitamin c – iz voća ili suplemenata.

“Često suplementi vitamina i minerala nemaju iste prednosti kao kad konzumiramo nutrijente koji su dio hrane”, kaže Mayer.

“Vitamin C dolazi iz voća i povrća koje također sadrži vlakna i bezbroj ostalih vitamina, minerala, antioksidansa i fotokemikalija koje doprinose našem zdravlju na puno načina”, dodala je.

“Najbolji način za snižavanje rizika za obolijevanje od raka je konzumacija zdravih namirnica koje uključuju čiste proteine, cjelovite žitarice, puno zelenog listanog povrća, voća i ograničiti unos procesirane hrane”, rekla je doktorica Cedrina Calder za portal EatThis.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...