Ove prehrambene navike treba izbjegavati kako biste sačuvali vitkost i nakon 40. godine

Vaše 40-e savršeno su vrijeme za procjenu života i zdravlja jer način prehrane, upozoravaju stručnjaci, nikako vam ne smije biti isti kao kad ste bili u dvadesetima. Vaša svakodnevica, ako imate obitelj i karijeru, vrlo je užurbana pa najčešće ne stignete vježbati koliko biste željeli, a nažalost, koliko god da pazite, potkradu se i nezdravi obroci – stoga, oprez!

Kako stare, mnogi četrdesetogodišnjaci manje se kreću, gube mišićnu masu i često konzumiraju istu količinu, ako ne i više hrane nego kad su bili mlađi.

‘Ako ste stariji od 40 godina i počeli ste se debljati, razmislite o svojim kalorijskim potrebama jer se one mijenjaju tijekom života i moraju se uskladiti’, upozorila je nutricionistica Liz Weinandy iz Medicinskog centra Wexner Sveučilišta Ohio.

Predvidjeti promjene potrebe za unosom kalorija kako starimo nije jedini razlog za to što možda nećete moći održati vitkost.

Naime zbog mnogih prehrambenih navika koje smo bez posljedica i lako upražnjavali u mladosti u 40-ima nagomilavamo neželjene kilograme.

Evo koje su prehrambene navike štetne i mogu utjecati na gomilanje kilograma iznad četrdesete…

Izbjegavajte noćne obroke

Nastojte unijeti većinu svojih kalorija tijekom dana. Ako primijetite rast šećera u krvi, jedite manje ugljikohidrata navečer i premjestite ih za jutro i rano poslijepodne, kada ih vaše tijelo može bolje podnijeti. Istraživanja pokazuju da kasnonoćni posjeti hladnjaku ili smočnici nikako nisu dobri za zdravlje, ali i vitkost.

Uskratite si čašu vina ili piva navečer

Popiti čašu vina ili piva nakon dugog i stresnog dana, osobito kad se nosite s dodatnim pritiscima života u 40-ima, za mnoge je vid opuštanja, no stručnjaci upozoravaju da je riječ o opasnoj navici. Naime naša tijela manje učinkovito obrađuju alkohol pa će redovito pijenje povećati zalihe masti i može doprinijeti masnoj jetri. Umjesto alkohola razmislite o biljnom čaju – on također može pomoći opuštanju prije spavanja.

Drastične dijete

Debljanje u 40-ima često je praćeno pokušajima da izgubimo kilograme drastičnim mršavljenjem i dijetama, što je gotovo nemoguće održati, ili konzumiranjem ‘dijetalnih’ obroka, što može lako dovesti i do prejedanja. Pokušaj brzog mršavljenja obično ne daje željene rezultate i može imati posljedice. Ponovljeni pokušaji mršavljenja mogu biti još štetniji jer su istraživanja pokazala čvrstu povezanost između tzv. jo-jo efekta dijeta i budućeg debljanja.

Izbjegavajte neplanirane obroke

Izbjegavajte nasumične, neplanirane obroke izvan vašeg inače redovitog rasporeda prehrane, u skladu s prirodnim cirkadijalnim ritmovima tijela. Takvi obroci zbunjuju tijelo, izazivaju neželjene fluktuacije šećera u krvi, potiču rad hormona gladi i ometaju san.

Pripazite na unos ugljikohidrata

Većini žena starijih od 40 godina jednostavne ugljikohidrate teže je obraditi i koristiti bez skladištenja u obliku masti. Stoga izbjegavajte proizvode od rafiniranog brašna, slatkiše i zaslađene sokove. Ako volite ugljikohidrate, prijeđite na složenije verzije, kao što su slatki krumpir, cjelovita zob, smeđa riža i kvinoja. Obratite pažnju na nutritivne činjenice i oznake sastojaka. Preskočite kruh i pečene proizvode koliko god možete. Visoko obrađena, rafinirana hrana obično je kalorična, s relativno niskom gustoćom hranjivih tvari i sadrži niz sastojaka koji mogu biti strani tijelu i ne samo da su štetni za vaš struk, već i za vaše cjelokupno zdravlje.

Vodite dnevnik obroka

Vođenje dnevnika unosa hrane ne samo da pokazuje što jedete, već i kada. Ako počnete pratiti što jedete, možda ćete otkriti da osim redovitih obroka puno grickate tijekom dana. Studije su pokazale da kako biste ostali vitki i izbjegli neravnotežu šećera u krvi – koja pridonosi skladištenju masnoća na trbuhu – povremeni post i druge vremenski ograničene strategije prehrane mogu održati zdravu tjelesnu težinu, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...