Ovo su znakovi da Putin stvarno sprema invaziju na Ukrajinu

Da pregovori američkih i ruskih predstavnika posljednjih tjedana nisu urodili plodom i uklonili mogućnost ruske invazije na Ukrajinu, prilično je jasno iz njihovih izjava. No još je znakovitije da su se, samo nekoliko dana prije nego što su se državni tajnik Antony Blinken i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov sastali u petak u Ženevi, na društvenim mrežama ponovno počele pojavljivati ​​snimke ruskih vlakova koji prevoze tenkove i drugo naoružanje

Slične videosnimke, ali i satelitske snimke ruskih baza i konvoja posljednjih su mjeseci koristile analitičarima u praćenju i geolociranju kretanja ruskih snaga dok su se premještale i grupirale u blizini istočne, sjeverne i južne ukrajinske granice. One su služile i kao dio dokaza da se Rusija sprema na moguću na invaziju.

A nove fotografije i videozapisi, koje na društvenim mrežama – uglavnom na TikToku – dijele obični građani, kao i komentari ruskih vojnika i članova njihovih obitelji na tim društvenim mrežama, jasna su potvrda da Rusija šalje novo veliko pojačanje za sve izgledniju invaziju, i to iz dalekog Istočnog vojnog okruga, područja koje uključuje istočni Sibir i ruski Daleki istok.

Hrpa tenkova, vozila i raketnih sustava ide za Bjelorusiju posljednjih dana

Štoviše, analitičari kažu da je ovo prvi put da su te jedinice poslane na suprotnu stranu zemlje, piše Washington Post. U pokretu su uhvaćeni sustavi balističkih projektila kratkog dometa, protuzračna obrana i višestruki raketni sustavi, među ostalim, što sugerira jačanje kapaciteta za veliku ofenzivu.

Osim toga, gomilanje teškog naoružanja očito se nastavilo i dok su američki dužnosnici u Ženevi pozivali svoje ruske kolege da povuku svoje snage, deeskaliraju napetosti i obećaju da do invazije neće doći.

Posebno je zanimljivo to što novi val ruskih snaga uglavnom ide za Bjelorusiju, odakle bi, prema analizama ukrajinskih i američkih vojno-obavještajnih službi, mogao krenuti jedan od pravaca invazije. Službeno, povod za gomilanje ruskih snaga u Bjelorusiji su izvanredne vojne vježbe koje će početi početkom veljače. Međutim, ruske i bjeloruske snage bit će za vrijeme tih vježbi uz sjevernu granicu Ukrajine, samo oko 150 kilometara od Kijeva.

Sprema se napad na Ukrajinu s tri strane?

Još je važnije to što bi invazija, zahvaljujući snagama u Bjelorusiji, mogla ići iz tri smjera: sa sjevera, s istoka – iz Donbasa, koji velikim dijelom već gotovo osam godina drže ruski separatisti uz pomoć ruske vojske – i s juga, iz Krima, koji je 2014. okupiran, a potom i službeno pripojen Rusiji.

Sve ovo čini tvrdnje Lavrova i njegovog zamjenika da “nemaju namjeru napadati, organizirati ofenzivu ili invaziju na Ukrajinu” još manje uvjerljivima nego što bi inače bile. Administracija Joea Bidena upozorila je ovaj tjedan da bi napad mogao doći “u bilo kojem trenutku”.

Osim skorih vojnih vježbi u Bjelorusiji, rusko Ministarstvo obrane objavilo je u četvrtak da će mornarica “provesti niz vježbi u svim područjima odgovornosti flote” u kojima će sudjelovati više od 140 ratnih brodova i pomoćnih plovila, više od 60 aviona, 1000 jedinica vojne opreme i oko 10.000 vojnog osoblja. To bi, strahuju Kijev, Washington i NATO, mogao biti paravan za još jedan krak ofenzive, onaj s mora.

Ipak, ruski dužnosnici također su upozorili na “protumjere” ako im SAD i njihovi saveznici u NATO-u ne daju pravno obvezujuće pismeno jamstvo da blok nikada neće prihvatiti Ukrajinu ili Gruziju kao članice, što predstavljaju kao zadiranje u rusku povijesnu sferu utjecaja i ugrožavanje njene nacionalne sigurnosti.

Djevojka ruskog vojnika: Nije otišao na obuku

Novinar Radio Free Europe/Radio Liberty Mark Krutov napravio je s kolegama veliku istraživačku analizu objava na ruskim društvenim mrežama vezanih uz veliko kretanje ruskih snaga s istoka na zapad, u sklopu koje je i razgovarao s nekima od ruskih vojnika i članova njihovih obitelji.

Iako se u objavama izravno ne navodi je li već došla naredba za pokretanje invazije, daju neke prilično konkretne naznake da se takav scenarij intenzivno priprema i da to misle i brojni vojnici.

U mnogim objavama prijatelji i rodbina ruskih vojnika pišu o njihovom slanju “na zadatak” ili “na obuku”, uglavnom u Bjelorusiju, čiji je predsjednik Aleksandar Lukašenko odani Putinov saveznik.

“Moj muž je također otišao u Bjelorusiju 7. siječnja”, napisala je jedna Ruskinja na društvenim mrežama, a u razgovoru za RFE/RL 18. siječnja rekla je da je njezin suprug napustio regiju Zabajkalje na ruskom Dalekom istoku i da se sada nalazi u Brestu, blizu bjeloruske granice s Poljskom, te da mu je za taj put trebalo 11 dana.

Druga žena, iz Vladivostoka na Dalekom istoku, komentirala je snimku objavljenu na društvenim mrežama u kojoj kaže da je njen partner, vojnik ruske 155. mornaričke pješadijske brigade – otišao “ne na obuku”, sugerirajući time da je u potencijalnoj borbenoj misiji. Kad ju je kontaktirala novinarka RSE/RL-a, rekla je da joj partnera šalju “u Ukrajinu”, ne pojašnjavajući kako to zna.

Na granicu s Ukrajinom idu i pripadnici Specnaza

Indikativno je i da, prema ovim porukama, na granicu s Ukrajinom idu i pripadnici 14. brigade ruskih specijalnih snaga, poznatih kao Specnaz, kao i vojne policije koja je, kako Krutov objašnjava, potrebna za kontroliranje okupiranih teritorija.

Neovisna bjeloruska stranica MotolkoHelp objavila je više snimki ruskih vlakova s vojnom opremom posljednjih dana.

Prema američkim i ukrajinskim procjenama, u blizini Ukrajine već se nalazi oko 100 tisuća ruskih vojnika, a taj bi se broj u slučaju napada mogao povećati na 175 tisuća, prema američkom obavještajnom izvješću objavljenom u prosincu. Osim toga, prema nedavnom izvješću ukrajinskog ministarstva obrane, u okupiranom Donbasu se nalazi oko 35 tisuća ruskih separatista, ali i 3 tisuće ruskih vojnika.

Poljski analitičar: Ruske snage oko Ukrajine narast će s 24 na 64 taktičke skupine

Analitičari Conflict Intelligence Teama, neovisne ruske organizacije za obavještajno istraživanje otvorenih izvora (eng. open source intelligence), procjenjuje da se sada na tom području već nalazi između 110 i 140 tisuća vojnika. U prosincu je neklasificirani američki obavještajni dokument otkrio da bi Kremlj mogao planirati ofenzivu na više frontova koja uključuje do 175.000 vojnika.

A Konrad Mužika, voditelj obrambene istraživačke skupine Rochan Consulting sa sjedištem u Poljskoj, procjenjuje da se ruske snage u blizini Ukrajine sastoje od 24 taktičke skupine bataljuna. Uz nove postrojbe na putu iz Istočnog vojnog okruga, taj će se broj povećati na čak 64.

Ipak, Mužika je za Washington Post opisao trenutne taktičke skupine kao “kosturne posade” s inženjerskim i logističkim osobljem za održavanje materijala na terenu. Rusija bi također trebala mobilizirati dodatnih 50 tisuća vojnika, smatra ovaj analitičar, ako bi pokrenula invaziju, a to bi se po njegovoj procjeni moglo dogoditi prilično brzo. Štoviše, ako te snage stignu vlakom, to bi moglo biti manje uočljivo nego ako dolete vojnim avionima.

Vojne vježbe u Bjelorusiji počinju 10. veljače – paravan za invaziju?

Mužika i Conflict Intelligence Team (CIT) kažu da je među američkim dužnosnicima i stručnjacima zavladala poprilična uzbuna kad je otkriveno da oprema i snage koje sada dolaze iz Istočnog vojnog okruga, oko 10 do 15 taktičkih skupina bataljuna, idu upravo u Bjelorusiju za već spomenute vojne vježbe, koje su planirane od 10. do 20. veljače.

Bjeloruski dužnosnici rekli su da će vježbe uključivati ​​raspoređivanje ruske eskadrile borbenih lovaca Su-35S, dvije bojne protuzračne obrane S-400 i bojne protuzračne obrane Pancir-S u Bjelorusiju, kao i kopnene opreme. Razmjeri ruskih trupa koje pristižu u Bjelorusiju su “masovni” i “bez presedana”, ocjenjuje Mužika i dodaje da se “ovo nikada nije dogodilo”.

I anonimni visoki dužnosnik State Departmenta rekao je američkim novinarima da su “ovi brojevi, naravno, iznad onoga što bi se očekivalo s obzirom na normalne vježbe”.

Satelitske snimke također su pokazale ruske taktičke skupine bataljuna pozicionirane u blizini razmeđe bjeloruske, ukrajinske i ruske granice – primjerice blizu grada Klincija koji je samo sedamdesetak kilometara udaljen od Ukrajine.

Ruski raketni sustav Uragan viđen 200 km od Kijeva

“Proteklog tjedna mi i drugi istraživači primijetili smo na društvenim mrežama videozapise koji prikazuju vojna vozila u vlakovima na ruskom Dalekom istoku, koji se kreću na zapad. Kamioni, tenkovi IFV i MLRS mogu se vidjeti na vagonima s ravnim platformama. Očevici izvještavaju o nekoliko vlakova tjedno ili čak dnevno”, piše CIT u objavi na Twitteru od 12. siječnja, uz fotografije tenkova i artiljerije na vlakovima.

Kiril Mihajlov iz CIT-a upozorava i  da su ruski višestruki raketni sustavi Uragan uočeni u bjeloruskom gradu Gomelju koji uopće nije uključen u nadolazeće vježbe – a od Kijeva je udaljen oko 400 kilometara. Ipak, dodao je da je moguće da je samo isporučen u Gomelj i da će naknadno biti poslan na poligon za vježbe.

CIT je otkrio “vjerojatni ruski vojni kamp” i blizu bjeloruskog grada Rečica, 200 kilometara sjeverno od Kijeva, također s pokretnim raketnim sustavom BM-27 Uragan.

A prošlog tjedna navodno su uočeni i ruski balistički projektili Iskander na putu iz Regije Sverdlovsk – projektili koji mogu nositi konvencionalne, ali i nuklearne bojeve glave, iako trenutno ništa ne upućuje na to da zaista nose potonje.

“Ovo nije poslovno putovanje”

CIT je također proveo vlastitu analizu objava na društvenim mrežama i pronašao brojne primjere vojnika i njihovih obitelji koji sugeriraju da se zaista ne radi samo o vježbama ni o redovnim vojnim aktivnostima. Evo jednog takvog razgovora koji su pronašli:

“Ovo nije ‘poslovno putovanje’, ovo je još gore.”

“Kako znaš?”

“Jer sam vidio naredbu za ovaj vlak, zapovjednik naše jedinice donio ju je u Habarovsk. Nažalost, ne mogu reći više, podaci su povjerljivi. Tri vagona vojnika išla su istim vlakom kao i ja, bili su izvođači (profesionalni vojnici) i također časnici. Svi su imali vreće za prtljagu, kakva bi to vježba mogla biti?”

Mnogi korisnici pišu o slanju vojnika iz Habarovska, ponekad posebno spominjući “zračne trupe iz Habarovska”.

“Ne šalju ih samo iz Habarovska, kao majka vojnika, zabrinuta sam”, piše jedna Ruskinja.

“Jučer su vojni momci ukrcavali vlak na stanici blizu Habarovska, rekli su da idu na granicu s Donbasom”, kaže druga.

“Moj tamo definitivno ne ide! O, Bože, što se događa s ovim svijetom… oni uopće ne mogu živjeti u miru”, odgovara treća.

“Idu i naši dečki. Belogorsk, Amurska oblast. Moj muž ide 15. (siječnja)”, dodaje još jedna.

Vojnici možda ni sami ne znaju da ne idu na vježbe, nego u rat

Ipak, neki od vojnika ili njihovih obitelji misle da se radi samo o vježbama. Tako je majka jednog vojnika napisala sljedeće: “Sve će biti dobro. Moj sin je otišao iz Belogorska 7. (siječnja). Ovo je vježba. Visokopozicionirani vojni tip iz Moskve, obiteljski prijatelj, rekao mi je da nema potrebe za brigom.”

Međutim, CIT napominje da ranija ruska invazija na Ukrajinu (koju Moskva poriče do dandanas za Donbas, dok za Krim tvrdi da je riječ o legitimnoj aneksiji u skladu s voljom stanovnika tog poluotoka) pokazuje da čak i vojnici koji su izravno uključeni u borbenu operaciju možda nisu svjesni da više nisu na “vježbi” sve do posljednje prozivke prije marša u ratnu zonu.

U međuvremenu, i Amerikanci šalju vojnu pomoć Ukrajini, a njen predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je na Twitteru zahvalio američkom predsjedniku Bidenu za “dosad neviđenu” diplomatsku i vojnu pomoć.

Američki senator Chris Murphy, koji se upravo vratio iz službenog posjeta senatorske delegacije Kijevu, kaže da razmještanje ruskih snaga u Bjelorusiju osigurava njihovu blizinu Kijevu, ali nije siguran “želi li Putin odmah ugrožavati Kijev” jer je “Kijev mjesto gdje će vjerojatno biti najkrvavije borbe”.

“Tamo će biti ukrajinskih građana koji će pucati na ruske vojnike s krovova. Dakle, da, trupe u Bjelorusiji vas približavaju Kijevu, ali nisam siguran da Putin želi ići odmah tamo”, zaključio je Murphy za Washington Post.

“Volio bih da postoje znakovi da se ova kriza kreće u obrnutom smjeru, ali svakim danom čini se kako Rusija kopa sve dublje. Ovo je vrlo skup blef, ako je blef”, zaključio je Murphy a analizirao Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...