Plenković u Maslenici položio vijence: “Dali su živote za hrvatsku slobodu i hrvatsku državu”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjeti je Zadarskoj županiji i otoku Pagu. Kod kod Spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93 premijer je položio vijenac.

Na obilježavanju je bio i general Ante Gotovina.

“Uoči 29. obljetnice operacije Maslenica, prigoda je da se prisjetimo svih hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca koji su dali živote za hrvatsku slobodu i hrvatsku državu kakvu su generacije Hrvata željele stoljećima i koju sada imamo”, kazao je Plenković.

Premijer je dodao kako je Hrvatska danas slobodna, demokratska i razvijena članica Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije te da svega toga ne bi bilo bez branitelja.

“Još jednom u ime cijele Vlade, uoči sutrašnje obljetnice, želim zahvaliti njima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za Hrvatsku. Hvala im”, istaknuo je.

Program je započeo u četvrtak, a program središnje proslave Akcije Maslenice počinje u subotu ujutro odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i mimohodom postrojbi s ratnim zastavama. Prije 29 godina  u zoru 22. siječnja 1993. godine krenula je akcija Maslenica kojom je oslobođeno zaleđe Zadra, Novsko ždrilo, dio Velebita, hidroelektrana Peruča i prometno su povezni sjever i jug Hrvatske.

Bio je to prvi veći poraz srpskih snaga u Domovinskom ratu. Akcijom Maslenica u kojoj je poginulo 127 hrvatskih branitelja oslobođeno je u tri dana stotinjak četvornih kilometara okupiranog juga Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...