Porezna objavila: Ovako prijavite inozemne dohotke i izbjegnite kazne i kamate

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je upute dobrovoljnog prijavljivanja inozemnih primitaka, a putem kojih građani mogu izbjeći kaznu i kamate.

Hrvatska će dodatno oporezivati sve iseljenike koji nisu regulirali svoj porezni status te su ostali hrvatski porezni rezidenti. Bilo da je riječ o mirovini, plaći, honorarima ili kamatama na štednju, građanin je dužan o tome izvijestiti Poreznu upravu.

U detaljnim odgovorima Porezna je uprava objasnila u kojim slučajevima osoba mora prijaviti inozemne primitke, te od kojeg razdoblja ih moraju prijaviti ako to ranije nisu morali napraviti.

Primjerice, inozemnu mirovinu potrebno je prijaviti bez obzira koja je zemlja izvora te mirovine, uključujući i mirovine iz bivše Jugoslavije, piše na stranicama.

Također, navedene su upute i za strane državljane koji u Hrvatskoj imaju stalni boravak – državljanstvo samo po sebi nema utjecaja na utvrđivanje rezidentnosti, navodi Porezna, već se utvrđivanje rezidentnosti uzimaju druge činjenice. U ovom konkretnom slučaju, Porezna preporuča da takva osoba donese potvrdu o rezidentnosti iz te druge države jer će tako moći vidjeti od kojeg datuma ta druga država smatra osobu svojim rezidentom, piše Večernji.

Iz ovih prijava nisu izuzeti ni studenti koji su se školovali u inozemstvu te su primali stipendiju, ako su i dalje rezidenti Hrvatske. Osim toga, osobe moraju prijaviti i inozemne mirovine koje su manje od 4.000 kuna, što se smatra neoporezivim.

– Inozemni primitak je obvezno prijaviti u RH i kada je u inozemstvu porez već plaćen te neovisno o činjenici hoće li u RH postojati obveza plaćanja poreza – objasnili su iz Porezne.

Ipak, ako primate određeni prihod iz zemalja Kanade, Kine, Luksemburga, Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina, mirovinu nije potrebno prijavljivati jer takvi podaci ne podliježu primjeni poreznog sustava u RH.

Sve detalje koje je objavila Porezna uprava možete pogledati na ovoj poveznici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...