“PRAVO ČUDO” Svjetski mediji pišu o ozlijeđenom planinaru s Velebita i psu koji ga je grijao

Nedavno je HGSS na društvenim mrežama objavio detalje spašavanja planinara koji je pao niz padinu na Velebitu. Akcija spašavanja trajala je čak 13 sati, a uz planinara je cijelo vrijeme bio njegov pas North.

Priča odjeknula i dalje od Hrvatske

O ovom slučaju pisao je i poznati britanski medij The Guardian. Objavili su članak s naslovom “Pravo čudo: Pas spasio ozlijeđenog planinara zaglavljenog u hrvatskim planinama”.

“Pas je spasio planinara ozlijeđenog u hrvatskim planinama ležeći na njemu 13 sati sve dok nisu bili spašeni, javljaju lokalni mediji. Pas zvani North grijao je Grgu Brkića nakon što je pao dok je planinario i nije se mogao pomaknuti.

Ostala dva planinara s njim nisu uspjela doći do njih pa su digli uzbunu. Osmomjesečnom aljaškom malamutu pripisane su zasluge da je pomogao Brkiću. Incident se dogodio kada je grupa otišla na vikend-planinarenje u planinski masiv Velebita duž jadranske obale zemlje”, piše u dijelu teksta objavljenog na The Guardianu, prenosi Index.

Podsjetimo, planinara Brkića njegov North grijao je i čuvao sve dok nije stigla pomoć.

“Prijateljstvo i ljubav između čovjeka i psa ne poznaju granice. Spletom nesretnih okolnosti jučer popodne otklizali su zajedno niz padinu. Zajedno u sretnim i teškim trenucima, takav je život”, napisali su iz HGSS-a na društvenim mrežama.

“North je prošao bez ozljeda, ali njegov prijatelj, mladi planinar nije bio te sreće. Sklupčao se uz njega i grijao ga svojim tijelom. Njegova odanost nije prestala ni dolaskom spasioca, bio je jedan od nas čuvajući svoga čovjeka 13 sati. Iz ovoga primjera svi možemo naučiti o brizi jednih o drugima”, dodali su.

Planinara spašavalo 27 spasilaca

U akciji spašavanja sudjelovalo je 27 spasilaca iz Gospića, Splita, Zadra i Istre. Čim su dobili dojavu, krenuli su u akciju. Pročelnik HGSS-a Josip Granić objasnio je zašto je akcija spašavanja bila jedna od najkompleksnijih i najdugotrajnijih.

“Udaljenost, vremenski uvjeti, težina ozljeda i sama duljina transporta spašavanje su činili tehnički zahtjevnim. Iako smo tehnički imali puno zahtjevnijih situacija, prvenstveno, recimo, u podzemlju, ali ovdje se radilo o minusu (u temperaturi op.a), o najvišem vrhu Velebita i o tome da smo znali da ćemo morati hodati i vući čovjeka u nosilima pet, sedam ili više sati… To stvara poseban pritisak i s te strane to je bila prilično teška situacija”, rekao je Granić.

Dodao je da bi akcija trajala i kraće da su imali helikopter.

“Trajala bi dva do tri sata kraće da smo imali helikopter kojim možemo spašavati po noći. Imamo znanje, ljude i sposobnosti, ali konkretna pomoć bi nam bila helikoptersko spašavanje 0-24, za što se nadam da država ide prema tome”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...