Prednosti i nedostaci: Što trebate znati prije kupnje indukcijske ploče za kuhanje

Kupnja novog štednjaka je sama po sebi dovoljno izazovna, a naročito ako razmatrate prelazak s plina ili struje na indukciju. Indukcijski štednjaci i ploče za kuhanje stekle su popularnost zahvaljujući kratkom vremenu kuhanja, energetskoj učinkovitosti i sigurnosti kod uporabe: ali kako točno indukcija funkcionira i je li vrijedno uložiti u nju? Doznajte koje se prednosti i nedostaci takvih štednjaka.

Indukcijsko kuhanje odvija se na ravnoj staklenoj površini opremljenoj grijačima. Zavojnice za grijanje napajaju se elektromagnetskom energijom koju aktivira željezo u ploči. Kada željezo dođe u kontakt s aktivnim grijačima, čestice željeza počnu se miješati što dovodi do brzog zagrijavanja posuđa.

To je drugačije od onoga što se događa kod kuhanja na struju ili plin jer ne dolazi do prijenosa topline s plamenika na posuđe. Znači, kod indukcije se lonac ili tava zagrijavaju dok ploča za kuhanje ostaje hladna i sigurna na dodir. Proces zagrijavanja odvija se brže nego kod električnog ili plinskog štednjaka jer nema čekanja da se prvo zagrije plamenik. To zvuči jako dobro, no doznajte koje su prednosti i nedostaci indukcijskih ploča.

Prednosti indukcijske ploče i indukcijskog štednjaka

Zagrijavaju se brže od električnih i plinskih štednjaka. To je zato jer kod indukcije ne morate čekati da grijaći element prenese toplinu na posuđe. Umjesto toga, posuđe se zagrijava izravno i vrlo brzo – testovi su pokazali da indukcijske ploče mogu prokuhati šest litara vode za manje od 15 minuta.

Omogućavaju preciznu kontrolu temperature. Električnim pločama za kuhanje potrebno je puno vremena za zagrijavanje i hlađenje, a s plinskima je teško postići preciznu temperaturu. S indukcijom vam je omogućena vrlo precizna kontrola temperature što omogućuje da i kuhanje bude kontroliranije. Kada ugasite plamenik, prijenos topline odmah prestaje, pa je manja šansa da voda iskipi ili da se hrana prekuha.

Energetski su učinkovitiji od električnih ili plinskih štednjaka jer se toplina ne gubi u procesu prijenosa. S plinskim i električnim štednjacima, puno energije gubi se na zrak oko lonaca i tava. S indukcijom se zagrijava samo posuđe, što u konačnici znači uštedu energije i troškova (i, naravno, kraće vrijeme kuhanja).

Površinu za kuhanje održavaju hladnom. Budući da se zagrijava samo posuđe, vrući element nikada neće biti izložen čime se sprječava opasnost od požara i opeklina. To također omogućuje brže čišćenje. Neki ljudi tvrde da je time sigurnije kuhati u blizini djece, ali imajte na umu da je posuđe (i hrana u njemu) i dalje vrlo vruće.

Omogućavaju sigurniji način kuhanja nego na struju ili plin. Indukcijske ploče ne ispuštaju plin u zrak i nema opasnosti od zapaljenja predmeta, poput krpa za suđe, jer zagrijavaju samo predmete koji u sebi sadrže čestice željeza. Također se isključuju kada se posuđe ukloni s grijaćeg elementa, tako da postoji vrlo mali rizik da ploču slučajno ostavite uključenom kada završite s kuhanjem.

Nedostaci indukcijske ploče i indukcijskog štednjaka

Obično su skuplji od električnih i plinskih štednjaka, budući da je riječ o relativno novoj tehnologiji. To je ulaganje, ali dugoročno isplativo: indukcijski model koristi 10 posto manje energije od električnog s glatkom gornjom površinom. Osim toga, kako indukcija postaje sve popularnija, cijene takvih uređaja postaju niže.

Zahtijevaju posebno posuđe. Većina posuđa za kuhanje, naročito posuđe od nehrđajućeg čelika, kompatibilno je s indukcijom, no starije posuđe možda ćete morati zamijeniti ako namjeravate koristiti indukciju. Posuđe koje je sigurno za korištenje na indukciji sadrži čestice željeza koje se aktiviraju i stvaraju toplinu kada su u interakciji s indukcijskim grijačima. Provjerite jesu li novi lonci i tave označeni kao “sigurni za indukciju”. Ako niste sigurni u vezi starog posuđa, napravite test magneta: ako se magnet zalijepi za dno, može se koristiti na indukcijskoj ploči.

Imaju krivulju učenja. Posuđe odgovarajuće veličine mora se postaviti u središte grijaćeg elementa kako bi se pravilno aktivirao. Lonac ne smije biti premalen, izvan centra ili klimav, tako da lonci i tave s ravnim dnom najbolje funkcioniraju. Iako većina indukcijskih ploča za kuhanje ima postavku zaključavanja koja vam omogućuje da slobodno tresete posudu tijekom kuhanja, tijekom testiranja ploče otkriveno je da ta krivulja učenja može biti pomalo frustrirajuća: grijaći element se ponekad prerano isključi ili se isključi bez upozorenja.

Mogu isprva prekuhati hranu jer se ona zagrijava brže nego kod tradicionalnih metoda kuhanja. Imajte na umu da kada kuhate s indukcijom, posuđu ne treba dugo da se zagrije i potrebna je niža postavka topline kako bi se održala temperatura hrane. Kompromis kod toga je brzo kuhanje.

Ponekad uzrokuju zveckajući zvuk koji je rezultat velike energije koja se prenosi sa zavojnice na posuđe. To zujanje često nestaje kada smanjite vatru ili dodate hranu u lonac ili tavu, ali može biti neugodno.

Lako se ogrebu. Dok električni i plinski štednjaci imaju rešetku ili toplinski element koji može izdržati više habanja, indukcijske ploče rade se od glatkog stakla koje je sklonije ogrebotinama. Proizvođači indukcijskih ploča savjetuju korištenje posuđa s čistim, glatkim dnom i izbjegavanje klizanja lonaca i tava po površini. Također se savjetuje da ploču ne čistite oštrim predmetima i abrazivnim sredstvima, piše Zadovoljna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...