Premijer o uvođenju eura: “To ima svoje prednosti. Cijene? One će cijelu 2023. biti istaknute u kunama”

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti kazavši kako je plan da Hrvatska bude u euro području od 1. siječnja 2023.

Premijer je kazao kako uvođenje eura ima prednosti.

“Valutni rizik će nestati, euro će donijeti velik poticaj međunarodnoj razmjeni dobara i usluga. Visoka euriziranost našeg gospodarstva i stopa povjerenja u euro su elementi o kojima trebamo voditi računa. Depoziti u eurima čine više od 76% ukupnih oročenih i štednih depozita u bankama, a 50.3% ukupnih plasmana banaka čine plasmani u euru”, kazao je.

Naglasio je i nekoliko temeljnih načela procesa koji su uključeni u prijedlog zakona.

“Prvo i najvažnije je zaštita potrošača, moramo spriječiti bilo kakve situacije kojima bi se iskoristilo uvođenje eura na štetu potrošača”, kazao je premijer.

“Namjera je da se u početku cijene izražavaju dvojno, u kunama i eurima. Cijelu 2023. će, nakon uvođenja eura, biti istaknute i u kunama. Dakle prvo ćemo plaćati u kunama i vidjeti i cijene i eurima, a potom ćemo plaćati u eurima ali ćemo imati i cijene u kunama”, kazao je.

Premijer je kazao da ćemo 9 i pol godina nakon članstva u EU doći u poziciju da postanemo dio euro područja, prenosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...