Prijavljen 58-godišnjak; U samom Parku prirode Velebit izgradio višekatnice, država mu pritom daje i poticaje

Policijski službenici Policijske postaje Obrovac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za protupravnu gradnju.

Naime, sumnjiči ga se da je protivno zakonskim odredbama o gradnji izvan granica građevinskog područja na posebno zaštićenom području parka prirode izgradio više građevina.

Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog protupravne gradnje.

Priču o 58-godišnjaku istražila je ekipa emisije Provjereno u listopadu prošle godine. Radi se o Anti Koiću koji je u vrletima Velebita, u samom Parku prirode izgradio višekatnice, a država mu pritom daje i poticaje. U posljednjih šest godina, na njegov je račun sjelo više od osam milijuna kuna za uzgoj stoke.

“Dakle, nalazimo se u Starigradu Paklenici, idemo prema Velikome Rujnu. Završena je cesta 2008. godine, tad su počeli s devastacijama po Velebitu. Ante Koić, načelnik Krste Ramić, bespravne gradnje rade konstantno, državne pečate, znači trake koji postavljaju inspektorati oni skidaju, nastavljaju s radovima, to je bezakonje do krajnjih granica”, ispričao je za Provjereno mještanin Starigrada Ante Milovac kojemu je Koić prijetio smrću.

Milovac tvrdi, krave nerijetko zbog neadekvatnih uvjeta i ugibaju. Velebitom slobodno šetaju Koićeve životinje. Krave, konji, psi.

Dozvolu za gradnju Ante Koić nije dobio ni od Zadarske županije. Zahtjev je poslao, ali ne i dodatne papire koje su od njega tražili.

”U devetom mjesecu zahtjev je odbačen kao neutemeljen. I kao takav, s obzirom da nema apsolutno nikakvog utemeljenja za postupanje niti izdavanje dozvola, zahtjev je odbačen”, pojasnio je Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Zadarske županije.

Obnavljati se, dodaje, prema Prostornom planu, smiju već postojeće kuće. Bez širenja gabarita. Dopušteno je, primjerice, popraviti krov ili zamijeniti prozore na ovakvim prizemnicama.  Ali ne i devastirati prirodu. Koić vodu do svojega ranča crpi iz nekoliko kilometara udaljenog izvora.

Načelnik rješenje problema vidi u uređenim zemljišnim knjigama. Demantira da je Općina Koiću dala kvadrate i dozvole za gradnju jer, kaže, to i nije u njihovoj nadležnosti. A negira i optužbe pojedinaca da radi zajedno s njim.

”Totalna laž! Siguran sam da 99 posto stanovništva Općine Starigrad osim gospodina koji vam je to rekao i nekolicine njih s kojima je on u dogovoru nekakvom, to zna – da ja nemam nikakve veze s gospodinom Koićem. Osim što smo sumještani”, rekao je Ramić. Na upit jesu li prijatelji odgovara: ”Ništa posebno, bok bok, evo, mi to tako objasnimo”, rekao je Ramić za Provjereno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...