Pupić Bakrač tvrdi: “Tvrtka Gotovine uvozi jeftinu tunu, a papire rješava ministrica!”

“Tuna za jadranske kaveze dviju tvrtki, Jadran tuna i Pelagos net farma, nabavlja se iz Libije, bez ikakvih papira, te za nju plaćaju dva eura po kilogramu, a kasnije se svi papiri rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu kako bi se sve legaliziralo, o čemu saznanja imaju policija i Državno odvjetništvo”, rekao je za Index državni ribarski inspektor i županijski i gradski vijećnik Akcije mladih iz Zadra Marko Pupić Bakrač.

Isprepletenost dvije tvrtke

Treba dodati da je Pelagos net farma tvrtka koju je osnovao umirovljeni general Ante Gotovina.

Osnovao ju je s Milanom Mandićem, koji je pak jedan od suosnivača tvrtke Jadran tuna. O poslovnoj isprepletenosti ove dvije tvrtke govori i činjenica, koja se može provjeriti na stranicama FinInfo.hr, da je ista osoba i u upravi jedne i druge tvrtke. Radi se o Nenadu Horvatu, koji je predsjednik Uprave Pelagos net farme te član Uprave Jadran tune.

Što se tiče Gotovinine tvrtke, osnovao ju je 2012. godine. Pelagos net farma jedina se javila na natječaj za koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj tune u moru između Vrgade i otočića Gira. Radi se o pomorskom dobru površine od oko 60 tisuća metara kvadratnih. Kako su pisali mediji, u kavezima se godišnje može uzgojiti više od 400 tona tune.

“U Ministarstvu poljoprivrede su držali sastanke o tome kako legalizirati tunu”

U svakom slučaju, državni ribarski inspektor iz Zadra Marko Pupić Bakrač, ujedno i županijski i gradski vijećnik Akcije mladih, tvrdi kako tu tunu iz Libije legaliziraju iako nema potrebnu dokumentaciju.

“Nije samo problem u toj tuni, koja je plaćena 2 eura po kilogramu i na kojoj je ostvaren ogroman profit, nego i u raspodjeli kvota. Svi papiri se rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu kako bi se sve legaliziralo, raspodijelila kvota po babi i po stričevima, o čemu imaju saznanja policija i Državno odvjetništvo”, govori on.

Dodao je kako to sve govori primarno kao javna osoba i županijski vijećnik, a ne kao zaposlenik Ministarstva poljoprivrede.

“U Ministarstvu poljoprivrede su držali sastanke o tome kako legalizirati tunu. Sastancima je predsjedala ministrica Marija Vučković”, optužuje Pupić Bakrač.

“U tom Ministarstvu vladaju nestručnost, korupcija i kriminal”

“Kad bi bilo po zakonu, ta tuna bi bila puštena jer su za ovu ribu propisi strogi i mora je pratiti sva dokumentacija, koje ovdje nema. Doduše, manji dio ribe je pušten, pedesetak glava, ali to je pro forma, sve ostalo što je uvezeno stavljeno je u kaveze. Budući da je ta tuna plaćena dva eura po kilogramu, na tome je ostvaren ogroman profit”, navodi on.

Dodaje kako je za rješavanje papirologije potreban potpis ribarskog inspektora, ali kako su pojedini kolege odbili sudjelovati u svemu tome.

“Ne bih teretio operatere, tj. tunogojilišta, jer oni će raditi što i kako im se dopusti, već Ministarstvo koje mora raditi po zakonu”, ističe.

“A u tom Ministarstvu vladaju nestručnost, korupcija i kriminal. Nažalost u ovoj državi institucije sistema rade parcijalno, kako prema kome. Dvije prijateljice ministrice Marije Vučković – Josipa Rimac i Gabrijela Žalac – uhićene su zbog korupcije, kao i njezina tajnica Ministarstva. Ona je, usprkos tome i svojoj potkapacitiranosti, još uvijek ministrica. Jedini razlog je što iza nje stoje lobiji kojima ide na ruku”, tvrdi on.

Index je dobio odgovor Ministarstva poljoprivrede.

“Ribolov, promet i uzgoj plavoperajne tune reguliran je kroz obvezujuće Preporuke Međunarodne Komisije za zaštitu atlantskih tuna (eng. International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas – ICCAT)  koja je zadužena za upravljanje stokovima tuna i tunama sličnih vrsta, a među ostalim i plavoperajne tune. Kako je cjelokupni ribolov, uzgoj i promet plavoperajne tune međunarodnog karaktera, ovaj segment ribarstva je izrazito strogo kontroliran te su u proces, osim nacionalnih kontrolnih tijela, uključeni i predstavnici Europske komisije, Europske agencije za kontrolu ribarstva (EFCA), ICCAT tajništvo, međunarodni regionalni promatrači te nadležne službe svih država (EU i non-EU) čija plovila ili farme sudjeluju u procesu”, naveli su.

“Pored toga, svaki ulov plavoperajne tune i prebacivanje između transportnih kaveza snima se podvodnim kamerama radi utvrđivanja broja tuna, dok se svako stavljanje tuna u uzgojne kaveze snima i stereoskopskom kamerom radi utvrđivanja njihove mase. Pored toga svaka promjena je praćena s odgovarajućom dokumentacijom kojom se potvrđuje sljedivost. U tom smislu, ove aktivnosti spadaju u najkontroliraniji dio ribarstva uopće u Republici Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji”, pišu.

“Ministrica Vučković predsjeda mnogim sastancima, no ne i onima koji se nisu dogodili”

“Uvoz žive tune za potrebe uzgoja također je predviđena ICCAT propisima te je istim regulirana procedura, što je dobrodošla mogućnost s obzirom da hrvatski uzgojni kapacitet nadilazi nacionalnu ulovnu kvotu. Pored tune ulovljene u okviru nacionalne kvote, spomenuta uzgajališta su 2020. godine uvezla tunu, koju su izvorno legalno ulovila autorizirana plovila pod zastavom Libije, a prethodno je uvezena u EU od strane malteškog uzgajališta. Odobrenju spomenutog procesa prethodila je dugotrajna detaljna provjera dokumentacije i izvornih snimki, u koju su bili uključeni predstavnici Europske komisije te administracije Libije, Malte i Italije”, objasnili su iz Ministarstva.

“Riječ je standardnoj proceduri temeljenoj na EU propisima. Dodatno naglašavamo da ministrica Vučković i ovo Ministarstvo djeluju isključivo sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske i Europske unije. Također, ministrica Vučković predsjeda mnogim sastancima, no ne i onima koji se nisu dogodili”, zaključili su.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...