RAZGOVOR Zmago Sagadin: “ABA liga će se uskoro raspasti, u KK Zadru je katastrofa”

Razgovarali smo s nekadašnjim trenerom KK Zadar iz sezone 2009./10., Zmagom Sagadinom (70), koji se smatra najuspješnijim slovenskim i vrhunskim europskim košarkaškim trenerom s 25 naslova prvaka na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Zmago je poznat po odličnom radu s mladim igračima, što je rezultiralo time da je jedanaest njegovih igrača prešlo u NBA ligu, razvijajući više NBA igrača nego bilo koji drugi trener u Europi. Čak je devet puta primio nagradu za najboljeg Slovenskog trenera godine i dobitnik je puno ostalih priznanja vezano uz njegovu trenersku karijeru.

 

Zmago, zadnji klub koji ste vodili bio je MZT Skoplje, čime se se sad bavite?

– Već šest, sedam godina sam u mirovini, tu i tamo držim predavanja na trenerskim seminarima, uglavnom nisam baš nešto posebno aktivan više što se košarke tiče.

 

Jedan ste od osnivača ABA lige, kako gledate na situaciju u toj ligi?

– ABA liga je u procesu raspadanja! Stalno to prvenstvo ima svoje protivnike, ima dosta onih i koju žele da ABA liga što prije propadne. Ako ABA liga doživi svoj kraj, bit će to samoubojstvo za ove naše male države kao Hrvatska, Slovenija, Srbija i ostale. Liga je imala budućnost dok smo je vodili mi Slovenci, dok je središte bilo u Ljubljani, liga je bila na nivou i nije bila politički opterećena. Sad ovi koji su trenutno na čelu ABA lige se ni u čemu ne mogu dogovoriti. Pitanje je vremena, opet naglašavam, kad će ABA liga propasti! Bit će to zadnji udarac košarci na ovim prostorima.

 

Zašto mislite da bi to bilo samoubojstvo za nacionalna prvenstava?

– Zato što te nacionalne lige nisu nimalo kvalitetne, tu nema proizvodne igrača, uz to i previše je stranaca.

 

Vratite se malo u vrijeme dok ste bili u KK Zadar?

– Tada smo bar proizvodili mlade kvalitetne igrače u Zadru, toga više nema, uz to, dok sam ja bio u klubu smo se i borili za vrh ABA lige, danas je u KK Zadar to samo životarenje, vječita borba za ostanak, katastrofa nad katastrofama. Ovo više nikoga i ne zanima, hoće li Zadar ispasti, neće li ispasti, uvijek isto, to je za sami klub gubljenje vremena i novca. Ne sviđa mi se cjelokupni sistem rada u KK Zadar, stalno se mijenjaju treneri, uvijek sve ovisi o nekim strancima.

 

Omladinski pogon kluba ipak je krenuo na bolje?

– Moje mišljenje je da se radi loša selekcija, i ponovit ću opet, nema proizvodnje kvalitetnih mladih igrača. Ova zadarska nekvalitetna košarka, ne privlači publiku u dvoranu, tu nema nikakve kvalitete.

 

Skoknete li do Zadra?

– Nisam bio već otprilike šest godina u Zadru, živim u Ljubljani, malo na Krku, malo u Parizu gdje imam mali stančić, malo kod sina u Londonu, često se čujem sa mojim dobrim prijateljem Tihomirom Bujanom voditeljem omladinskog pogona KK Zadar, kao i sa trenerom kadeta Mariom Jeličićem, i sa poduzetnikom Perom Kneževićem.

 

Zdravlje?

– Od kad sam u mirovini uspio sam operirati oba koljena, tako da je sad sve u najboljem redu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...