STROGO ZABRANJENO U ornitološkom rezervatu Vranskog jezera pronađena ribolovna mreža duga 150 metara

Unutar granica ornitološkog rezervata Parka prirode Vransko jezero, točnije u blizini ušća glavnog kanala u jezero, pronađena je i zaplijenjena plutajuća ribolovna mreža ukupne duljine 150 m.

Riječ je o ilegalnom ribolovnom alatu koji se ne smije koristiti u Vranskom jezeru, kao i o području u kojem je ribolov strogo zabranjen!

Krivolov na ovom području, zajedno s korištenjem nedozvoljenih ribolovnih alata, često dovodi do stradavanja upravo onih vrsta čija je zaštita ključna za njihov opstanak na razini Hrvatske. Među najučestalije korištenim zabranjenim ribolovnim alatima nalaze se ribolovne mreže i vrše, ali i parangali.

Opasnost od korištenja mreža je u tome što se u razvučene mreže nerijetko zapliću ptice koje zatim stradavaju zbog utapanja. Ovakav način stradavanja predstavlja posebno veliku opasnost za vrste koje se hrane roneći u potrazi za ribom, kao što su primjerice kritično ugroženi mali vranci (Microcarbo pygmaeus). Korištenjem vrša pak stradavaju jegulje (Anguilla anguilla) – na svjetskoj razini kritično ugrožena vrste ribe koju na području Vranskog jezera nije dozvoljeno loviti!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...