Studija potvrdila; Cijepljenje tijekom trudnoće ne uzrokuje komplikacije pri porodu

Cijepljenje protiv COVID-a u trudnoći nije povezano s prijevremenim porodom i s niskom porođajnom težinom novorođenčeta, pokazuje studija koju je u utorak objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Stopa prijevremenog poroda iznosila je 4,9 posto među 10.000 žena koje su primile barem jednu dozu cjepiva, a 7 posto za otprilike 36 tisuća necijepljenih žena, navode istraživači u tjednom izvještaju CDC-a o morbiditetu i mortalitetu.

Razlika između cijepljenih i necijepljenih žena nije statistički značajna.

 

Oko 96 posto ih je cijepljeno Pfizerom ili Modernom

Uz to, cijepljenje protiv COVID-a nije rizik za malu porođajnu težinu novorođenčeta, pokazuje istraživanje.

Rezultati studije potvrđuju preporuke CDC-a o sigurnosti cijepljenja u trudnoći.

“Dokazi o prednostima cijepljenja protiv COVID-19 tijekom trudnoće i dalje se prikupljaju, uključujući otkrivanje antitijela u krvi pupkovine”, napisali su stručnjaci.

Ističu također da trudnice s covidom-19 imaju povećan rizik od hospitalizacije na jedinicama intenzivne njege, potrebe za mehaničkom ventilacijom i smrtnog ishoda.

Žene koje su sudjelovale u istraživanju zatrudnjele su između svibnja i listopada 2020., prije nego što su cjepiva postala dostupna.

Gotovo sve cijepljene žene primile su cjepivo u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće. Oko 96 posto ih je cijepljeno Pfizerom ili Modernom, a ostale su primile jednodozno cjepivo Johnsona&Johnsona.

Nije zabilježena razlika u ishodima na temelju vremena cijepljenja, broja doza i proizvođača cjepiva.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...