Topla ili hladna kava – što je zdravije?

Mnogi od nas ne mogu zamisliti početak dana bez kave. Je li zdraviji izbor hladna ili topla kava, što o ovome kažu znanstvenici?

Zanimljiv je podatak da se širom svijeta godišnje popije preko 400 milijardi šalica kave. Ispijanje kave donosi te male rituale koji čine da se osjećamo dobro, što je dokazala i studija, u kojoj je otkriveno da kava potiče osjećaje ljubaznosti, prijateljstva i sreće.

Smatra se da zrna kafe sadrže vitamine B, kalij, riboflavin i oko tisuću različitih biljnih spojeva. Pored toga, kava je i odličan izvor antioksidansa. Međutim, postavlja se pitanje ima li razlike između tople i hladne kave, i ako ima, koja varijanta je zdravija?

Topla ili hladna kava?
Postoji više načina da napravite ledenu kavu. Hladni napitak se pravi s hladnom vodom kako bi bio manje kisel. Ledena kava ima tendenciju da bude manje kisela i nježnija za vaš probavni sustav, za razliku od tople kave.

S druge strane, vruća kava ima više antioksidansa nego hladna kava. Naravno, dodaci poput šećera mogu promijeniti zdravstvene prednosti i učiniti kavu nezdravom, piše B92.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...