Zadarski ravnatelji ne razmišljaju o online nastavi: “15 zaraženih učenika nam je neka konstanta”, “Lani je bilo puno gore”

Prema zadnje analiziranim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj je pozitivno 7095 učenika, a čak 4415 zbog kontakta sa zaraženima odrađuje samoizolaciju.

Najviše pozitivnih na koronavirus je u Gradu Zagrebu, njih 2274, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija, nemalih 1222.

U Zadarskoj županiji pozitivno je 211 učenika, 136 osnovnoškolaca i 75 srednjoškolaca.

U samoizolaciji je 31 učenik, 19 osnovnoškolaca i 12 srednjoškolaca.

Unatoč rapidnom širenje omikrona koji ima 2,5 puta veću zaraznost u odnosu na još uvijek prisutnu delta varijantu, većina škola nije odustala od nastave u učionicama.

Na online varijantu odlučilo se 28 škola u deset županija.

Među njima zadarska Tehnička škola, Strukovna škola Vice Vlatkovića i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

Ministar obrazovanja danas je potvrdio da nema govora o školi na daljinu.

“Ne proglašavamo prelazak na online nastavu niti to preporučujemo županijama. Škole ostaju otvorene koliko god je moguće”, izjavio je.

U jednoj od većih škola na području naše županije, Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar situacija s koronavirusom ne izmiče kontroli. O modelu C ne razmišljaju. Nakon predugog perioda odsustva, školski hodnici i učionice oživjeli su i napunili se žamorom. Ravnateljica Zdenka Sršen-Juričević vjeruje da će tako i ostati.

Situacija u našoj školi je za sada jako dobra. Otkako smo se vratili s praznika i krenuli u novo polugodište imali smo svega tri zaražena djelatnika, što smo brzo pokrili sa zamjenama. Što se tiče učenika, imamo jednu konstantnu brojku zaraženih, ona se kreće oko njih 15. Neki su u samoizolaciji zbog kontakata s pozitivnima, ali nema pogoršanja situacije. Štoviše, u nekim razredima nemamo niti jednog oboljelog. Hvala Bogu, planiramo ostati u školi, a trenutačne okolnosti nam to dozvoljavaju, kaže nam.

Ravnatelj Dražen Adžić iz Šimuna Kožićića Benje, osnovne škole koja s Bartulom Kašićem dijeli status najveće na području Zadra, također se ne žali na izvanrednu situaciju izazvanu koronavirusom.

Nemamo veće uzorke zaraženih nego ostali. Štoviše, neke manje škole imaju više problema, individualno je. Kod nas trenutno u svakom odjeljenju brojimo po nekoliko zaraženih učenika. Imamo i učenike u samoizolaciji, što zbog kontakta s oboljelima iz škole, što radi kućne situacije. Samo jedan cijeli razred nam je trenutno odsutan s nastave. Ništa dramatično se ne događa, lani je bila puno gora situacija. U mnogo težoj poziciji smo kada nam oboli netko od nastavnika. Teško je naći zamjenu, a kamoli stručnu. Čak je i učitelje razredne nastave teško dobiti. No, situacija s koronom traje već dvije godine i malo toga nas više može iznenaditi. Dobro je, brodimo, zaključuje ravnatelj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...