Zamjenik ravnatelja OB Zadar: “Trenutno nam je najveći problem u osoblju, danas je 45 naših djelatnika u samoizolaciji”

Ovoga tjedna imamo golem rast broja novozaraženih. Blagdanska slavlja i omikron-varijanta gurnuli su Hrvatsku u već peti val epidemije. Četvrti val epidemije završio je u tjednu s božićnim blagdanima, kada smo imali malo manje od 18 tisuća novih slučajeva zaraze. Već u idućem, tjednu od 27. prosinca do 2.siječnja, brojevi su počeli naglo rasti, a ovoga smo tjedna imali pravu eksploziju broja novozaraženih. Zabilježeno je gotovo 45 tisuća novih slučajeva, što je rast od 61% u odnosu na prošli tjedan. U ovome sve iscrpljenije epidemiološke službe obradile su više od 104 tisuće uzoraka. Pozitivnih je bilo 43%.

Idućih dana posebno bi na udaru novog vala epidemije mogle biti bolnice u onim dijelovima Hrvatske gdje je procijepljenost najmanja, poput Dalmacije.

 

Trenutno stanje u Zadru

Na pitanje kakvo je trenutno stanje u Općoj bolnici Zadar, zamjenik ravnatelja Edi Karuc rekao je kako je stanje generalno zadovoljavajuće.

– Naše brojke također rastu kao i u svim županijama, pogotovo ovim dalmatinskim županijama, međutim za sada su naši kapaciteti oko 80 posto popunjeni, mi smo se pripremili za ovo, imamo spremne i nove kapacitete, tako da za sad je situacija pod kontrolom, izvijestio je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar za HRT.

– Za sad nismo primali COVID bolesnike iz Splita ili Šibenika, mi smo gotovo svakodnevno u komunikaciji s našim kolegama i mogu reći da naš bolnički sustav dosta dobro surađuje, kako prema klinikama, tako i prema drugim bolnicama, ja se nadam da to neće biti potrebno, no mi smo tu za svaki slučaj, rekao je Karuc.

 

Problem nedostatka stručnog osoblja

– Trenutno nam je najveći problem u osoblju, imamo u posljednjih 10-15 dana jako veliki broj ispadanja osoblja, danas je čak 45 naših djelatnika u samoizolaciji. Za sad se uspijevamo pokrpati, međutim ako se taj broj poveća, ne znam kako ćemo se organizirati. Nije toliko problem u respiratorima koliko ljudi pričaju, problem je u osoblju koje radi s respiratorima, naglašava Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

– To su visokoškolovani stručnjaci, to su visoko školovane medicinske sestre, i ne može se naći desetak medicinskih sestara koje znaju raditi u jedinici intenzivnog liječenja, odnosno njima treba minimalno šest mjeseci do godinu dana da bi mogle suvereno vladati. Tako je i s liječnicima, jako mali broj liječnika u Hrvatskoj može raditi s respiratorima, i to je po meni najveći problem, dodao je zamjenik ravnatelja.

 

Najavljene epidemiološke mjere

Karuc je rekao kako očekuje da će Stožer pooštriti epidemiološke mjere.

– Najavljuju se nove mjere od danas, ne znam koliko će to sada pomoći, nadam se da hoće. Moramo shvatiti da mi svi zajedno moramo to riješiti, to je ono što već dvije godine govorimo, ukoliko se mi svi zajedno ne uhvatimo u koštac s time, naš zdravstveni sustav to ne može riješiti, zaključio je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...