Zamjenik ravnatelja OB Zadar: “Zadnjih dana imamo veći broj djece na covid odjelu”

Doktor Edi Karuc iz Opće bolnice Zadar rekao je u razgovoru za N1 da od Božića u županiji imaju značajno veći broj zaraženih koronavirusom, ali i veći broj hospitaliziranih i veći broj težih slučajeva.

Rekao je da su najesen imali od 40 do maksimalno sto novih slučajeva dnevno, a sada imaju i 400 do 500 novozaraženih svaki dan, što povećava pritisak na bolnicu.

“Imamo veći broj hospitaliziranih i veći broj težih slučajeva.”

U bolnici imaju 55 covid bolesnika, od kojih je njih 13 na respiratoru.

 

“Od vikenda raste broj novih”

“Od vikenda taj broj raste. Vjerujemo da se radi o omikronu. Broj novozaraženih i hospitaliziranih je veći. U prosjeku je manje bolesnika s težim kliničkim slikama – ljudi koji imaju visoku temperaturu, iscrpljeni i s bolovima, a kod osmog do desetog dana se javljaju zbog otežanog disanja. Od 531 danas zaraženih, očekujemo da će jedan do dva posto biti hospitalizirano, ali to su opet teže kliničke slike, njih primamo”, rekao je.

Kaže da oko 85 do 90 posto hospitaliziranih nije cijepljeno te oko 90 posto onih koji završavaju na respiratoru.

 

Kod djece nije teža klinička slika

Posljednjih tjedan dana u zadarskoj Općoj bolnici imaju veći broj hospitalizacija djece, kaže doktor Karuc.

“U prethodnih sedam dana imamo veći broj hospitalizacija djece. Troje do četvero djece smo primili. Ne radi se o težim kliničkim slikama”, kazao je i nastavio:

“Primamo bolesnike svih dobi, čak nešto više starijih – vraćamo se u situaciju koja je bila u prvim valovima. Imamo veliki broj starijih koji nisu cijepljeni. Danas je veliki broj hospitaliziranih starije od 80 godina.”

Hladni pogon su smanjili.

“Imamo veći broj zaraženih djelatnika, puno smo ih rasporedili na covid odjele. Sustav negdje mora smanjiti opterećenje. Operiramo sve što je hitno, a sve što može čekati je stavljeno na čekanje”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...