Ako vam je već riba s blitvom i krumpirom dosadila, onda ovaj recept svakako morate isprobati

Jelo koje kombinira jednostavne sastojke i kulinarske tehnike, a ipak jelo djeluje sofisticirano i složeno – zvuči sjajno zar ne? Tjestenina s lososom pripremljen s dodatkom inćuna i bijelog vina jedno je od onih jela za koje se nećete morati puno truditi, a osjećat ćete se kao pravi chef.

Riba je zdrav i ukusan izbor za ručak, no ako vam je standardna kombinacija ribe, blitve i krumpira već pomalo dosadila te ste u potrazi za nečim malo drugačijim, no jednako ukusnim i jednostavnim, tjestenina s lososom je recept koji morate probati. Dodatak inćuna jelu će dati dublji okus, a limun prekrasan miris.

Sastojci

450 g kratke, čvrste tjestenine (na primjer, penne ili fusilli)
680 g filea lososa
svježe mljeveni crni papar, morska sol i mljevena crvena paprika, po ukusu
30 ml maslinovog ulja, plus još malo za začiniti losos
1 luk, očišćen i tanko nasjeckan
4 režnja češnjaka, grubo nasjeckana
5 fileta inćuna, mljeveni
120 ml suhog bijelog vina
voda od kuhanja tjestenine, po potrebi
korica jednog limuna

Priprema

Na štednjak na jaku vatru stavite lonac s vodom. Kada voda zavrije, posolite i kuhajte tjesteninu oko 8 minuta, odnosno dok ne bude al dente. Ocijedite i sačuvajte vodu od kuhanja tjestenine.

Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečene obložite papirom za pečenje, na njega stavite file lososa dobro začinite morskom soli i svježe mljevenim crnim paprom. Lagano prelijte maslinovim uljem. Pecite otprilike 25 minuta ili dok se losos ne počne lako odvajati vilicom.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, dodajte luk. Dinstajte, povremeno miješajući, sve dok ne postane prozirna. Dodajte češnjak i inćune i nastavite miješati. Začinite crnim paprom, mljevenom crvenom paprikom i soli po želji.

Kada luk i češnjak omekšaju i lagano se karameliziraju, dodajte ocijeđenu, u tavicu dodajte kuhanu tjesteninu i sve dobro promiješajte. Dodajte vino i ostavite da se na kratko reducira.

Losos izvadite iz pećnice i narežite na velike komade. Stavite u tavu i lagano promiješajte s tjesteninom. Po potrebi dodajte vodu od kuhanja tjestenine i još začina. Koricu limuna naribajte preko tjestenine i poslužite, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...