Beroš o listama čekanja: “Došlo je vrijeme da tekice stavimo sa strane”

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je  konferenciju za novinare vezano uz skraćivanje listi čekanja na zdravstvene usluge nakon radnog sastanka s ravnateljima bolnica i bolničkih centara te ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

– Dugo se govori o navedenoj temi. Kako epidemija nosi svoje i kako će polučiti negativne posljedice, mislimo da je s obzirom na epidemiološku situaciju dobro pričati o listama čekanja. U devetom mjesecu smo pokrenuli analizu liste čekanja sa svim zdravstvenim ustanovama. Rezultati su iznenadili i mene. Postigli smo uređenje, postigli smo smanjenje broja dana. To znači da se može. Aktivnu problematiku moramo rješavati – kazao je na samom početku ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Večernji.

Beroš je istaknuo kako im je cilj uvesti organizirane liste čekanje.

– Mislim da je prevladala činjenica da se nalazimo u dobu informacijske tehnologije gdje smo i dosad imali nekoliko sustava koji se bave online naručivanjem. Došlo je vrijeme da bilježnice za zapisivanje narudžbi stavimo sa strane jer to nije najtransparentnije – kazao je i dodao da bi jednog dana to možda bilo i preko e-Građanina.

– Informacija da se na neki pregled čeka mjeseci ili čak godinu dana, nekog može opravdano prestrašiti – ustvrdio je ministar. Najavio je da se želi sastati s ravnateljima bolnica i bolničkih sustava za mjesec dana.

Ustvrdio je da nema čarobni štapić i da će liste čekanja nastaviti postojati, ali da im je cilj uvesti više reda u to.

– Nećemo čekati reformu zdravstva. Imamo dugoročne i kratkoročne ciljeve. Očekujemo znatno poboljšanje u sustavu. Moramo uspostaviti nadzor listi čekanja kako bi uočili i ispravili anomalije u sustavu naručivanja – kazao je državni tajnik na konferenciji i dodao da se radi na kontinuiranoj edukaciji liječnika i medicinskog osoblja.

– 2021. godina je pandemijska godina u kojoj smo imali četiri vala i na neki način ne možemo negirati da je to situacija koja je predstavljala jedan imperativ. Na razini bolnice smo pokušali podignuti broj pregleda – kazao je ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med te objasnio kako su povećali broj obavljenih pregleda uspoređujući se s 2020. godinom.

– Smanjili smo liste čekanja. Pacijente treba stratificirati prema riziku. Prema stratificiranju uspijevamo obraditi veći broj pacijenata iako imamo isti broj uređaja i osoblja – objasnio je ravnatelj Ružić.

– Bitno je da smo objedinili nekoliko različitih sustava – objasnio je Beroš i naveo da se uzima u obzir i stratifikacija rizika navodeći kao primjer da nije isto ako je netko poslan na hitan onkološki pregled ili ako je netko poslan na godišnji pregled, što se do sad prema njegovim riječima u sustavu naručivanja gledalo na isti način.

– Moj zadatak je unaprjeđivali liste čekanja. Poticanjem na transparentnost će se ubrzati dobivanje termina za pretrage – smatra Beroš. Upitan o pandemiji, kazao je da se iskreno nada kako jenjava pandemija i da neće doći do neke nove varijante.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...