Da bi besprijekorno prala suđe, i perilicu ponekad treba očistiti; evo kako je najlakše!

Budući da nedostatak njege i održavanja perilici suđa može skratiti životni vijek, znanstvenica i stručnjakinja za čišćenje Mary Gagliardi objasnila je kako ju trebali čistiti.

Ako ste perilicu pomislili očistiti kako čistite hladnjak ili mikrovalnu pećnicu, Gagliardi napominje da svaki kuhinjski aparat zahtijeva drugačiju njegu i drugačija sredstva, pa se bolje voditi ovim uputama.

1. Izvadite filter, držače pribora i police

Prije svega iz perilice izvadite sve dijelove koji se mogu vaditi; poput držača za pribor, polica i filtera (stoji ispod prskalice).

– Na svemu se tome nakuplja kamenac koji može začepiti rupice u raspršivačima vode, smanjujući tako učinkovitost perilice – objašnjava Gagliardi. “U filterima se nakuplja i mast, što također smanjuje učinak perilice jer manje učinkovito odvodi vodu.”

Kad izvadite dijelove vjerojatno će vas iznenaditi čega sve bude u perilici: komada hrane, plastike i stakla koji začepljuju odvod i filter, te perilicu sprječavaju da učinkovito pere.

2. Očistite ostatke iz odvoda

Masnoće i nakupine sapuna s odvoda obrišite spužvom, krpom ili papirnatim ručnikom.

– Čačkalicom možete pažljivo očistiti i rupice prskalice – kaže Gagliardi.

3. Operite dijelove koje ste izvadili

Kako biste dobro očistili držač pribora, police i filter perilice koristite dezinfekcijski sprej ili maramice, a ako je filter jako prljav operite ga još i u vodi s deterdžentom i očetkajte četkicom za zube ili spužvom.

Nakon brisanja, sve dijelove vratite u perilicu posuđa.

4. Dodajte sodu bikarbonu i ocat, pa upalite

Bijeli ili alkoholni ocat otapa mrlje od prljavštine i tvrde vode, a riješiti će i veće komade hrane i prljavštine, i to bez jakih kemikalija.

Soda bikarbona je pak iznimno učinkovita u neutraliziranju neugodnih mirisa pa je izvrsna  za sve one koje smeta miris iz perilice, a ona će dovršiti čišćenje komadića hrane i drugih tvrdokornih ostataka i naslaga.

– Prvo obilno pospite sodu bikarbonu po dnu perilice, a onda u zdjelu ulijte šalicu bijelog octa i stavite je na gornju rešetku. Pokrenite ciklus na najvišu temperaturu – savjetuje Gagliardi.

5. Obrišite vanjski dio perilice

– Ne zaboravite redovito očistiti i vanjsku stranu perilice posuđa – kaže Gagliardi, jer se i tamo dok punimo perilicu nakupljaju voda i prljavština.

I ne zaboravite, dodaje, pregledati vrata iznutra oko šarki, što također možete prebrisati dezinfekcijskim maramicama koje obično ubijaju 99,9 posto bakterija.

Koliko često treba čistiti perilicu posuđa?

– Vanjski dio prebrišite jednom tjedno, pogotovo ako je od nehrđajućeg čelika jer će brzo skupiti otiske prstiju i mrlje od vode – kaže stručnjakinja za Reader’s Digest, a ako svaki tjedan filter isperete vrućom vodom, perilica će dulje ostati čista pa je temeljito čišćenje iznutra dovoljno napraviti jednom mjesečno, prenosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...