Daruvarca bi nakon dva smanjenja kazne oslobodili još ranije jer je bio dobar u zatvoru, pravosudni policajci ogorčeni

Darko Kovačević zvani Daruvarac, poznat po brutalnom  premlaćivanju 18-godišnjakinje, uskoro bi mogao na slobodu zato što se ponaša pristojno. Je li za taj otpust zaslužna i pravosudna policajka koja, prema prijavama svojih kolega, održava bliske odnose sa zatvorenicima?

Koliko im ona znači, jedan od njih pokazao je i tetovažom.

Slučaj je zgrozio javnost. Darko Kovačević u lipnju 2018. brutalno je prebio svoju, tada 18-godišnju djevojku, i za to je dobio pet godina zatvora. Potom mu je kazna smanjena na četiri, a onda, zato što je dobio dijete, ponovno mu je smanjena na tri godine i devet mjeseci.

Ali, čini se, neće odslužiti niti toliko, jer je njegovo ponašanje u zatvoru opisano kao uzorno.

Kovačevićev odvjetnik Velimir Došen za RTL kaže:

“Ne sad što je u pitanju Kovačević, što ja kao štitim svog klijenta, ovdje je stvarno svrha kažnjavanja ne ispunjena, nego – opet vam kažem – njemu se gledalo pod povećalom njegovo ponašanje. Kad je on dobio takvo mišljenje, onda možete misliti da je zaslužio ono što se kaže ‘puta dva’.”

Aktivistkinja za ljudska prava Sanja Sarnavka je, međutim, drugačijeg mišljenja:

“Mislim da u ovoj situaciji, kad živite u nekom manjem gradu, da to mora bit prestrašno. Mislim, kako hodati ulicama uz pomisao da ćete tu osobu ponovno sresti.”

Na ovu se odluku žalilo Županijsko državno odvjetništvo. Za njegovo puštanje, smatraju pravosudni policajci koji su podnijeli prijavu svom sindikatu, zaslužna je i jedna njihova kolegica. Neki s kojima smo razgovarali čak tvrde da je tu 29-godišnjakinju Daruvarac po zatvoru nosao na leđima.

Armin Tatalević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske:

“Mi smo na kraju 2021. o tome izvijestili zatvorski sustav. Sve ono što smo mi dobili i kroz anonimno pisanje naših članova i drugih naših kolega koji rade, mi smo to proslijedili Upravi za zatvorski sustav i zatražili smo da se istraži.

Pravosudna policajka obiteljski je povezana s rukovodećim službenikom zatvora, što su potvrdili i iz Ministarstva pravosuđa. Neslužbeno, taj član obitelji želio je da završi njeno prijateljstvo s Daruvarcem te je, navodno, utjecao na to da ga se čim prije pusti iz pritvora.

Iz Ministarstva tvrde kako ove pritužbe nisu stigle do ministra:

“Sam ministar nije zaprimio pritužbu, ali je, nastavno na objavljene informacije u medijima, zatraženo očitovanje nadležnih službenika Uprave za zatvorski sustav i probaciju. Po zaprimljenim očitovanjima i provjeri objavljenih navoda, utvrdit će se postoji li osnova za daljnja postupanja.”

No, predsjednik Sindikata tvrdi da je ministar upoznat.

“Sad smo imali sastanak, 18. siječnja, s ministrom, sa svima, s Upravom za zatvorski sustav. Ponovno smo ih usmeno izvijestili o tome što sumnjamo odnosno, što ljudi nama pišu, i zatražili smo da se napravi unutarnja kontrola, inspekcijski nadzor da utvrde šta je bilo, da li je to istina ili ne.”

Što god bilo istina, jedno je sigurno. Nikad nijednu pravosudnu policajku zatvorenici nisu toliko voljeli da su njezin lik i na prsa tetovirali.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...