Donosimo veliku prognozu AccuWeathera za proljeće: Dio Europe pogodit će oluje, drugdje će probleme stvarati suša

Česte oluje diljem sjevera i dugotrajna suha razdoblja u zapadnim i središnjim dijelovima kontinenta obilježili su zimske mjesece u Europi. Preokret kalendara na meteorološko proljeće neće, prema meteorološkom servisu AccuWeather, značiti značajnu razliku u vremenskom obrascu.

Prognostičari AccuWeathera pripremili su prognozu za proljeće te odgovorili na pitanja tko će prvi doživjeti proljetnu toplinu te gdje će zabrinutost zbog suše eskalirati te imati posljedice na poljoprivredu.

Oluje diljem sjeverne Europe

Prognostičari očekuju da će se trend oluja diljem sjeverne Europe nastaviti i do proljeća. Očekuje se da će visoki tlak nad zapadnom i srednjom Europom odvratiti veliku većinu oluja s južnog dijela kontinenta i usmjeriti ih dalje na sjever.

Područja od Sjeverne Irske do Škotske i baltičkih država suočavat će se s iznadprosječnim oborinama kao rezultat oluja.

Zabrinutost zbog suše

Izgledno je da će uvjeti biti idealni za one koji žele uživati u proljetnoj toplini, no meteorolozi AccuWeathera kažu da postoji značajna zabrinutost zbog rastućih uvjeta suše.

Prognostičari ističu Španjolsku, Portugal i južnu Francusku kao predjele koji bi mogli imati velikih problema. U Španjolskoj i Portugalu i ova je zima bila jedna od najsušnijih te bi se tako vrijeme moglo nastaviti i u proljeće.

Što se tiče poljoprivrede, stručnjaci upozoravaju da će negativni učinci nedostatka kiše vjerojatno nadmašiti pozitivne.

Iako će količina oborina biti bliža normalnoj, u Grčkoj i Italiji također može doći do problema sa sušom.

Blago vrijeme u središtu Europe

Središte kontinenta može očekivati prilično umjereno proljeće, kažu prognostičari. Naime, neće biti dugih razdoblja vlažnog ili suhog vremena.

Očekuje se da će oborine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i u unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale količine.

Na ovom će području, navode, biti razdoblja oluje, ali i sušna razdoblja. Kako olujni trag ostaje na sjeveru, tako će se i dugotrajne padaline tamo zadržati.

Balkan se navodi kao područje gdje bi se kasnije u proljeće mogle događati jake grmljavine. Povećana opasnost od oluja predviđa se za svibanj kada će se hladan zrak iznad Ukrajine sudarati s blagim uvjetima na zapadu. Prema tome, tada bi moglo doći do mraza, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...