Elektromagnetski valovi možda su uzrok Havanskog sindroma

Elektromagnetski valovi možda su uzrok tajanstvenog Havanskog sindroma od kojeg su oboljeli američki diplomati i vojnici diljem svijeta, priopćile su u srijedu američke obavještajne službe, potvrdivši tako pretpostavku o namjernim napadima.

Po ocjeni stručne skupine s kojom su se konzultirale obavještajne agencije, elektromagnetski i ultrazvučni valovi odaslani s kratke udaljenosti mogli bi biti uzrok nekih “anormalnih zdravstvenih incidenata” (IAS), kako ih nazivaju u administrativnom žargonu.

Tehnologija koja je kadra prouzročiti simptome kakvi su primijećeni (glavobolja, mučnina, vrtoglavica, pa i neurološka oštećenja) postoji, dodaju stručnjaci, a pokazuje dio njihova izvješća koji je objavila američka obavještajna uprava.

Od stotina pregledanih, “dio IAS-a ne može se jednostavno protumačiti okolišnim ili medicinskim uvjetima i mogli bi se pripisati vanjskim podražajima”, navodi se u dokumentu.

Po mišljenju tih stručnjaka, moguće je osmisliti uređaje koji se lako mogu sakriti, a elektromagnetne ili ultrazvučne valove mogu odašiljati prema nekoj osobi.

No nisu rekli postoje li već takvi uređaji i jesu li se takvi napadi već dogodili.

No njihovo se izvješće kosi s nekim, nedavno objavljenim, zaključcima o nepostojanju dokaza o umiješanosti strane sile u tu tajanstvenu bolest.

Prošlog mjeseca je visoki dužnosnik američke vlade koji je htio ostati anoniman rekao da je “nemoguće da bi strani čimbenik, pa tako i Rusija, vodio dulju svjetsku kampanju kako bi naštetio osoblju (američkih veleposlanstava) uporabom oružja ili nekog uređaja”.

Većina slučajeva tumači se medicinskim uvjetima, među kojima su nedijagnosticirane bolesti ili okolišnim i tehničkim čimbenicima, rekao je taj dužnosnik. No dvadesetak slučajeva još nije razjašnjeno.

Stručnjaci čije je izvješće objavljeno u srijedu, odbili su niz teorija kao što je uporaba ionizirajućeg zračenja kao posljedice radijacije, kemijskih i bioloških agenasa, soničnog ili zvučnog oružja ili pak topline nastale od elektromagnetske energije.

Sve su te teorije “nevjerojatne”, zaključili su.

Od sindroma su 2016. prvo oboljeli američki i kanadski diplomati na službi na Kubi, odakle mu i ime Havanski sindrom.

“Anormalni zdravstveni incidenti” primijećeni su poslije i u drugim dijelovima svijeta (Kina, Njemačka, Australija, Rusija, Austrija), čak i u Washingtonu.

U kolovozu 2021. posjet američke potpredsjednice Kamale Harris Hanoju kasnio je tri sata nakon upozorenja takvog tipa u vijetnamskom glavnom gradu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...