Iz Udruge za autizam Zadar poručili Boži Petrovu: “Dok se vi politički ‘zabavljate’ s našim životima, mi ga živimo”

Udruga za autizam Zadar poslala je otvoreno pismo političaru iz MOST-a- i psihijatru Boži Petrovu koji je u izjavi o premijeru Andreju Plenkoviću koristio izraz “politički autist”. Kako kažu iz udruge, više puta su reagirali na njegovu retoriku. Pismo udruge prenosimo u nastavku:

“Poštovani zastupniče Petrov,

Apropo Vašeg opetovanog sramotnog medijskog istupa (uporabe termina autizam): Udruga za autizam Zadar više je puta reagirala na Vašu retoriku i retoriku naših političara.

Izražavamo duboku uznemirenost i žaljenje zbog takve “slobodne” prakse te izostanka reakcije medijskih kuća koje prenose isto, kao i nedostatka povratne reakcije. Nalazimo se u 21. stoljeću. Molimo Vas da svoj javni diskurz oblikujete u skladu s medicinskom, moralnom, socijalnom i svakom drugom normom vremena u kojem živimo.
To je moguće učiniti temeljem bogatog leksičkog inventara hrvatskog jezika, s gotovo neograničenom mogućnošću odabira prikladnih riječi za izražavanje vlastitih misli, poruka i uvjerenja, bez da nekoga pritom (javno) omalovažavamo i diskriminiramo te bez da taj leksički odabir nekoga sekundarno dovodi u poziciju osramoćenosti i niže vrijednosti, produbljujući krive slike o dijagnozi, protiv kojih se sustavno borimo.

Dok se Vi politički “zabavljate” s našim životima, mi ga živimo. Krucijalna razlika, zbog koje smo pozvani ustati i decidirati nedopustivost ovakvog diskruza.”

Podsjetimo, Petrov je u srijedu komentirajući izjavu premijera Andeja Plenkovića izjavio: “Ta njegova izjava graniči sa stupidnošću. U trenutku kad je neki ministar optužen vi ga nećete smijeniti zašto, jer netko zahtijeva njegovu smjenu. Što je on, politički autist? Ne razumijem dokle ide ta njegova bahatost. Apsolutno svi ljudi u Hrvatskoj u trenutku kada je netko upleten u afere, čak i ne osuđen, ako ga USKOK istražuje, očekuju da taj čovjek ne može biti ministar. Ako zbog ničeg drugog, onda pozivam Andreja Plenkovića zbog njegove osobne karijere, jer će mu to naštetiti, da nauči čistiti svoje dvorište”, rekao je Petrov.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...