Kreće siloviti val poskupljenja; Poskupjet će frizeri, automehaničari, građevinari…

Nakon poskupljenja hrane, goriva i energenata Hrvatsku čeka ogroman val poskupljenja svih mogućih usluga.

Brojni su obrtnici, frizeri, kozmetičari, automehaničari, građevinari redom najavili poskupljenja. Mnogi od njih upozoravaju da će brojna poskupljenja dovesti do katastrofalnih posljedica kao što su zatvaranje obrta i gubitak radnih mjesta.

Ivica Zanetti, predsjednik Ceha iz sekcije frizera, najavio je poskupljenje frizerskih usluga. “Moramo pratiti ostala poskupljenja da bismo mogli opstati. Najviše će nastradati mali frizeraji, od kojih su neki osuđeni na propast, mislim na one koji su već radili ispod cijene”, kazao je Zanetti za Index.

Napominje da se u poskupljenja neće ići samo zbog rasta cijena energenata, nego je poskupio i sav repromaterijal. Koliko će cijene porasti, ne može reći. “U frizerajima ima puno samozaposlenih. Sve je poskupjelo za 20 posto pa je realno da će za toliko poskupjeti i frizeri svoje usluge. Suludo je da je plin skočio 400 posto. To je neodrživo”, rekao je Zanetti.

Antonija Tretinjak, predsjednica Ceha iz sekcije kozmetičara, za Index je rekla da im dobavljači od sutra dižu cijene kozmetike i repromaterijala. “Čim prijevoznici dižu cijene, automatski se dižu i cijene dobavljača i svega ostaloga. Prisiljeni smo dignuti cijene od 20 do 30 posto”, rekla je.

Zlatko Prosinečki, predsjednik Ceha iz sekcije građevinara, za Index je progovorio o teškoj situaciji koja je zatekla građevinare te najavio da će sigurno doći do poskupljenja u građevinskom sektoru. Osim poskupljenja energenata, na poskupljenje njihovog rada utječe, kaže, i poskupljenje materijala za rad.

“Već sad plaćamo 30 posto višu nabavnu cijenu cementa i vapna zajedno s transportom. Teško je predvidjeti koliko će ukupne cijene otići gore. Skupo je sam dovesti materijal na gradilište. Dnevno vozim po 200 km, treba uzeti u obzir koliko je samo gorivo poskupjelo. Na njega sad trošim 100 kuna dnevno više nego prije”, rekao je Prosinečki za Index.

Ističe da je sigurno da će sve u građevini poskupjeti. Za usporedbu je dao cijene materijala kao što su drvo i željezo. Željezo je, navodi, bilo 5 kuna po kilogramu, sad je 16, negdje i 17 kuna. “Poskupjelo je i drvo, kubični metar drva je prije godinu dana koštao 1200 kuna, sad košta 3000 kuna. Sad će poskupjeti i cement. Imamo i problem s robom iz Kine. Prije je kontejner robe koštao 7 tisuća eura, dok danas košta 40.000 eura. To je ludilo. A što nas tek čeka, jer još k tome i 1.9. uvodimo dvojne cijene. Sad će svi dizati cijene”, kazao je.

Robert Balog, predsjednik Ceha iz sekcije automehaničara, za Index je rekao da su automehaničari još uvijek na istim cijenama, ali ne i zadugo. “Još smo na istim cijenama. Još ih nismo dizali. Imat ćemo skupni sastanak jer je jasno da cijene ne mogu ostati iste. Ići će minimalno 30 posto gore”, rekao je Balog.

Cijene će podići i kemijske čistione. Predsjednik Ceha iz sekcije kemijskih čistača Damir Juretić za Index je rekao da ih je jako zateklo poskupljenje plina te najavljeno poskupljenje struje. “Naše kemikalije su također poskupjele, neke za 30, neke za 50 posto. Mi se trudimo ne dirati cijene, ali svi inputi nam rastu”, rekao nam je Juretić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...