Kruh, mlijeko i meso skuplji do 30%. Poskupjet će frizeri i mnoge usluge, evo koliko

Čini se da pravi val poskupljenja u Hrvatsku tek stiže. U tjednima koji dolaze najavljuju se veće cijene kruha za 20-ak posto, a mlijeka i mesa za 30 posto. Poskupljenja se sve više prelijevaju i na brojne usluge.

“Frizerski saloni koji su imali drastično niske cijene morat će jako poskupjeti jer jednostavno s takvim cijenama će biti neodrživo. Ili će morati poskupjeti ili će morati zatvoriti salon”, kaže za HRT Boris Lukovnjak iz Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore.

“U principu računamo kad se naprave prave kalkulacije da će cijene morati od 20 do 30% ići gore”, dodaje.

“S obzirom na inflaciju moramo biti svjesni da i plaće naših radnika vrijede manje i mi moramo gledati kako da i njima podignemo plaće kako bi oni zadržali neki svoj standard”, kaže Antonija Tretinjak iz Sekcije kozmetičara i pedikera u Udruženju obrtnika grada Zagreba.

Brojni obrtnici podigli cijene

Istraživanje je pokazalo da je čak 9 od 10 obrtnika bilo primorano podignuti cijenu svojih usluga. Najviše su poskupjeli majstori za knauf i prozore te tvrtke koje se bave gradnjom i adaptacijom. Nije na njihove cijene utjecalo poskupljenje energenata, ali jest potres i nedostatak majstora na tržištu. Obrtnici koji dosad nisu poskupjeli, planiraju to učiniti u iduća tri mjeseca.

Lančana poskupljenja već su počela. Mnogi bi rekli da cijena nafte ne utječe na cijenu, primjerice, kožnih novčanika i torbica. Ali utječe.

“Recimo boje, koža, taj naš materijal je vezan uz naftu, uz obradu sirove kože, pa do bojanja, troškovi su na svim poljima porasli, ljepila također, to je sve vezano uz naftu”, kaže Miljenko Vuk, član Upravnog odbora HOK-a za proizvodnju kožne galanterije.

I cijene automehaničara će rasti, najavljuje Robert Balog, predsjednik Ceha iz sekcije automehaničara. “Još smo na istim cijenama. Još ih nismo dizali. Imat ćemo skupni sastanak jer je jasno da cijene ne mogu ostati iste. Ići će minimalno 30 posto gore”, rekao je Balog za Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...