Liječnici od Beroša traže 6 poteza: “Testiranje bez uputnica, ne mijenjajte pravila izolacije svaki tjedan…”

Nakon što su Ministarstvo zdravstva i HZZO pozvali pacijente koji telefonom ne mogu dobiti svog obiteljskog liječnika da to prijave na posebnu mail adresu, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) podsjetila je da gotovo dvije godine, i prije pandemije, sustavno upozorava na problem gomilanja administrativnih obveza na sve manji broj obiteljskih liječnika i da to rezultira upravo njihovom sve manjom dostupnošću. Iako upoznata s problemom, zdravstvena administracija nije poduzela baš ništa da problem i riješi, kažu u KoHOM-u.

– Pojavom globalne pandemije na obiteljske je liječnike uz dotadašnje pretjerano administriranje pao teret cijepljenja (u ordinacijama i na punktovima), obveznog BAT testiranja, obveznog traženja i obavještavanja kontakta oboljelih, obveza slanja na PCR testiranja, obveza izdavanja raznih potvrda, ispričnica, obveza dežuranja u tzv. COVID ambulantama, zamjena oboljelih kolega, obveza zvanja starijih od 65 godina kako bi im se preporučilo cijepljenje, kućni posjeti oboljelima od COVID-a koji imaju teže simptome. Istodobno u ordinacijama primamo i pregledavamo pacijente. Kako je moguće da se u takvim radnim uvjetima obiteljski liječnici jave na telefon? Kako je moguće očekivati da telefoni u ordinacijama veći dio dana neće biti zauzeti?! – pitaju iz KoHOM-a, koji predstavlja oko trećinu obiteljskih doktora u zemlji.

Kako bi bili i telefonski dostupni, ali i kako bi mogli bi raditi u svojoj struci koja se temelji na ranom otkrivanju bolesti, ministru Berošu predlažu šest poteza. Kompanije uzimaju stvar u svoje ruke: Što je kružno gospodarstvo i kako to može spasiti planet?

– Otvorite punktove za besplatno testiranje na koje se dolazi bez uputnice i bez obveze kontaktiranja i opterećivanja liječnika primarne zdravstvene zaštite. Otvorite pozivne centre za sve informacije, obavijesti o nalazima, pravilima o trajanju izolacije. U tim centrima ne bi trebali raditi specijalisti, liječnici, magistre i prvostupnici sestrinstva, medicinske sestre i tehničari, već priučeno osoblje. Pravila izolacije i samoizolacije napravite precizno, principijelno i jednostavno. Nemojte ih mijenjati svaki tjedan jer za to nema potrebe. Propišite precizne alate za samoprocjenu uz pomoć koje osoba oboljela od COVID-19 može sama procijeniti treba li pomoć liječnika. Omogućite telemedicinsku konzultaciju u slučaju srednje teških i teških oblika bolesti. Omogućite bolovanje u trajanju od 7 do 10 dana za blage slučajeve koje bi se reguliralo direktno sa spomenutim pozivnim centrima i poslodavcem – navodi u svom dopisu KoHOM, prenosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...