Maštruko: “Radi se o jednoj vrsti podmićivanja Katoličke crkve i čistom bezobrazluku Ministarstva koje je zgradu ponudilo Nadbiskupiji”

Ova se priča ponovno vratila u fokus nakon što je javnost doznala da bi zadarskoj nadbiskupiji uskoro mogla pripasti jedna od najvrjednijih zgrada u tom gradu i na jadranskoj obali uopće – Dom županije.

Da se Crkvi daruje najbolje što grad ima, naljutilo je brojne Zadrane.

Lokalni političari tvrde nismo ništa znali, ni župan ni nadbiskup pred kameru RTL-a nisu htjeli, Ministarstvo šalje pisani odgovor, ali bez osnovnih informacija poput one koliko nekretnina uopće vrijedi.

-Radi se o čistom bezobrazluku, a kad to kažem mislim na Ministarstvo koje je to ponudilo Zadarskoj nadbiskupiji.

Rekao bih, i bez suglasnosti Vlade i njenog šefa, radi se jednoj vrsti političkog podmićivanja Katoličke crkve. Župan je svojim nečinjenjem pomogao da Ministarstvo to ponudi Zadarskoj nadbiskupiji, kazao je sociolog religije i bivši veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko, dodajući kako je župan Božidar Longin svojim nečinjenjem pomogao da Ministarstvo zgradu ponudi Crkvi.

-Svi iz HDZ-a kažu da nemaju ništa s tim, a redovito se hvale kako imaju utjecaj na to koje odluke će se donositi za grad Zadar, rekao je za RTL Potragu SDP-ov Jure Zubčić.

-Ova priča o tome da država poklanja najvrjedniju i najljepšu nekretninu na zadarskoj rivi Crkvi govori o tome da se država urušila i počela promatrati kao nekretnina i da se Crkva urušila i postala zajednica nekretnina, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić.

Bez kamera i samo pismeno Zadarska nadbiskupija je odgovorila: “Država je ponudila, a mi smo prihvatili.”

Tko je u ime države ponudio, već se tjedan dana pokušava doznati.

Zadarski župan Božidar Longin najprije je izjavio da s time nije upoznat, kasnije da to nije u njegovoj ingerenciji iako je u predizbornoj kampanji obećavao da će Dom županije staviti u javnu funkciju, sada kaže: “Vlasnik brine što će sa svojom zgradom, a mi ovdje nismo vlasnici.

Više pogledajte u prilogu RTL-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...