Na bolovanju ste zbog izolacije? Znate li da vam plaća nije ista ako imate i ako nemate simptome?

Kada završite u izolaciji i liječnik vam otvori bolovanje, plaću vam može isplatiti samo poslodavac ili i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No, to ovisi o tome imate li simptome ili ne.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osiguranicima koji su završili u izolaciji isplaćuje naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti, odnosno spriječenosti za rad. No, to se ne odnosi na sve.

Kako nam je pojasnio glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut, koji otkriva da ovo pitanje osiguranici često postavljaju, razlika je u tome imate li simptome bolesti ili ne.

Naime, ako ste u izolaciji jer ste bliski kontakt COVID pozitivne osobe, ali nemate simptome bolesti, tada će vam liječnik otvoriti bolovanje pod šifrom D0. To znači da će se na teret HZZO-a isplatiti naknada plaće. ”To je zato jer ste zdravi, ali morate biti u kući i ne možete ići na posao jer ste kliconoša zbog kontakta sa zaraženom osobom”, kaže Korkut.

No, ako se simptomi zaraze ipak razviju, liječnik će bolovanje otvoriti pod šifrom A0 koja označuje da osoba ne može raditi jer je bolesna, bez obzira na to je li riječ o COVID-u ili drugoj bolesti.

U tom slučaju osiguranik nema pravo na naknadu plaće putem HZZO-a, već mu plaću isplaćuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom.

”Ako imate simptome COVID-a, ionako ste bolesni i ne možete raditi jer vam nije dobro. Kao i da imate bilo koju drugu bolest”, pojašnjava glasnogovornik HZZO-a za Dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...