Na tržištu nema lijeka za nedonoščad! Otac malenog Franka iz Zadra: “Zabrinuti samo, naša djeca su najranjivija skupina”

Na tržištu nema lijeka za nedonoščad!

Synagis za jačanje imuniteta u bolnice doprema HZJZ, a prerano rođene bebe dobivaju ga do kraja druge godine života.

Ministarstvo zdravstva objašnjava da je do poremećaja u opskrbi Synagisom došlo krajem prošle godine zbog nemogućnosti proizvođača da na vrijeme Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo isporuči zatražene količine.

RTL je razgovarao s ocem dvomjesečnog dječaka Franka, Denisom Radošem iz Zadra koji je pojasnio u kakvoj su oni situaciji:

“Franko je primio prvu dozu prije Božića, pa drugu u siječnju. Iduću bi trebao primiti oko 20. veljače. Kad smo bili na cijepljenju u Splitu, najavili da sljedeće doze neće biti”, rekao je Radoš.

Dječak bi također trebao primiti pet doza lijeka te je otac Radoš iznio kako se već u čekaonici splitskog KBC-a vidjelo da je puno manje roditelja koji su doveli svoju djecu. Pitali smo, koliko je zabrinut i koliko je opasno ako dijete ne primi svoju treću dozu na vrijeme?

“U medicinskom smislu ne znam što će se dogoditi, ali zabrinuti smo jer su ta djeca najranjivija, najosjetljivija skupina. Izrazito su osjetljivi na respiratorne infekcije. To cjepivo, odnosno taj lijek, antitijela štite protiv RSV virusa koji je čest u zimskim mjesecima. Zato se i prima (lijek op.a) sve do proljeća”, rekao je otac Radoš.

Nastavio je kako je u komunikaciji s drugim roditeljima pokušalo doznati može li se lijek dobiti na tržištu, ali je odgovor ‘ne’.

“Apeliramo na sve koji su u sustavu, od Ministarstva zdravstva i KBC-ova, da pokušaju naći rješenje u što skorije vrijeme dok traje sezona virusa”, rekao je ovaj otac.

Na pitanje, što poručuje odgovornima s obzirom na to da su krajem prošle godine znali za nestašicu, odgovorio je:

“Da smo razočarani. Mogli bismo razumjeti da su najave da neće biti sljedeće godine, da će biti manje, da će biti nekih problema u lancu opskrbe, ali smo razočarani da se to dogodilo usred sezone cijepljenja bez najave. Komunikacija je loša, dobivamo vrlo malo informacija, vrlo su šture, komuniciramo po grupama.”

A i kad lijek dođe, problem je što ovaj otac iz Zadra mora s dječakom do najbližeg KBC-a jer lijek ne može primiti u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...