Nakon najskuplje sjetve u povijesti, Hrvatsku čeka novi val poskupljenja hrane: “Problem će kulminirati!”

Hrana u maloprodaji osjetno je poskupjela, zbog čega najava “najskuplje sjetve u povijesti” ne ostavlja puno prostora za optimizam. Jer jednom kad se usjevi zasiju i u ljeto i jesen požanju, može se očekivati novo poskupljenje hrane i mesa, upozoravaju za tportal dobro upućeni pojedinci iz poljoprivrednog sektora.

Ovogodišnja sjetva najskuplja je u povijesti zbog visokih cijena plina – petrokemijska industrija koja proizvodni umjetna gnojiva teško je pogođena rastom cijena glavnog energenta koji se koristi u proizvodnji, pa se taj trošak prelio na poljoprivrednike koji će pak preseliti trošak dalje, na uzgajivače i proizvođače mesa, da bi na kraju puno skuplji plin platili svi potrošači kupujući skuplje gotove proizvode.

“Poskupio je sav repromaterijal, najviše umjetna gnojiva, sjeme i zaštitna sredstva, ali i gorivo”, rekao je za Tportal vlasnik većeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz središnje Hrvatske.

Na taj problem upozorava i Zvjezdana Blažić, konzultantica tvrtke Smarter, specijalizirane za poljoprivredu i prehranu. Ona kaže da je pitanje plina ključno u poljoprivrednoj proizvodnji jer su zbog njegovih visokih cijena neke tvornice gnojiva u EU-u već zatvorile vrata.

“Ovogodišnja sjetva bit će znatno skuplja. Lani su porasle cijene svih žitarica i uljarica, i to bez ovogodišnjeg pritiska visokih ulaznih cijena energenata. Zalihe koje imamo i s kojima ulazimo u sjetvu i žetvu nisu velike, a viškovima robe cijene se neće moći smanjiti. Zbog toga ne da će se zadržati visoke cijene, nego će možda još rasti”, pojašnjava Blažić.

Cijene takozvanih commodities ili roba na svjetskim burzama, poput šećera, pšenice i kukuruza, koje su osnova prehrambene proizvodnje, na najvišim su razinama u proteklih deset godina.

“To je osnova za rast cijena stočne hrane, brašna i ostalih sirovina za prehrambenu industriju. To je zatvoreni krug u kojem još nismo osjetili više cijene mesa, ali pritisak je iznimno velik i u posljednja tri mjeseca osjeti se rast cijena junetine, čak i svinjetine u maloprodaji”, dodaje Blažić.

Način na koji bi se cijene mogle spustiti ona zasad ne vidi, jer u osnovnim kategorijama prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj već imamo snižene stope PDV-a i moglo bi ga se spustiti eventualno još za neke kategorije, ali sve to ne bi imalo velikog utjecaja na potrošače.

“Treba razmišljati o tome da se uzgajivačima i stočarima omoguće jeftini krediti kojima će otkupiti domaću žetvu i da žitarice ostanu u Hrvatskoj. U momentu žetve trebat će im novac, a jeftini krediti za obrtna sredstva jedan su od načina te bismo tako smanjili ovisnost o uvozu žitarica iz EU-a. Potrošače čeka novi udar, a već sad na hranu trošimo oko 30 posto mjesečnog budžeta. Siromašniji građani i oni s plaćama ispod prosjeka potroše na hranu i pola plaće pa se tu kao rješenje nameću nove socijalne mjere”, ističe Blažić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...