Ne preskačite ovu namirnicu – hrskava je, ukusna i odlična je za vaše zdravlje

Kome bi na prvi pogled palo na pamet da je celer pretjerano dobar za zdravlje? Pun je vode zbog čega ima blagi okus, no kad je u pitanju hranjivost, sve je samo ne blag i vodenast.

Celer spada u skupinu povrća zajedno s mrkvom, komoračem, peršinom itd. Premda se kod nas koristi uglavom korijen celera koji je gotovo neizostavan dio svake juhe, jednako su zdrave debele, hrskave stabiljke.

Hranjivost i zdravstvene prednosti

Celer se većim dijelom sastoji od vode, a stbiljke i listovi još su bogati vitaminom C, magnezijem i posebno vitaminom K. Također, bogat je dobrim vlaknima koji su nužni za zdrav probavni sustav.

Bogat je antioksidansima

Celer sadrži umjerene količine antioksidansa poput beta-karotena, vitamina C i flavonoida, što svakako pomaže kod raznih upala u tijelu i kroničnih stanja.

Poboljšava probavu

Ovo povrće sadrži i razgradiva i nerazgradiva vlakna. Oba su nužna za zdravu probavu, no funkcioniraju na različite načine.

Pomaže zdravlju srca

Celer sadrži ftalid, organski spoj koji ima odlične učinke na krvni tlak, a posljedično na zdravlje srca. Svakako pomaže snižavanju visokog krvnog tlaka, ali i razina kolesterola u krvi.

Kontrolira krvni tlak

Ako imate problema s krvnim tlakom, onda biste svakako trebali uvesti celer u redovnu prehranu. Ne samo da prirodno ima vrlo niske razine šećera, već sadrži razgradiva vlakna koja sprečavaju naglo dizanje šećera u krvi i smanjuju rizik od razvoja dijabetesa.

Održava zdrave kosti

Zahvaljući činjenici da sadrži značajne količine vitamina K, pomaže u pohranjivanju kalcija u kostima što je preduvjet za zdrave kosti.

Pomaže u hidrataciji

Ispijanje vode nije jedini način ostati hidriran. Neke namirnice, poput lubenice i krastavaca, sadrže toliko vode da pridonose i hidraciji organizma. Celer čini čak 95 posto vode pa stoga nije čudno da se preporuča i u ovom segmentu.

Rizici od previše celera

S obzirom na činjenicu da je bogat vlaknima, ako imate osjetljiv probavni sustav, previše ovog povrća može dovesti do napuhanosti i zatvora.

Moguća je i alergija na celer koja će se prvenstveno manifestirati kroz povraćanje, želučane grčeve, teško disanje, oticanje dijelova tijela i oticanje usta. Vjerojatnije je da ćete imati alergiju na celer ako ste alergični na pelud breze, tvrde stručnjaci.

Na koncu, treba spomenuti i da vitamin K, kojim je celer bogat, može kontraindicirati s nekim lijekovima, pogotovo onima koji se odnose na zgrušavanje krvi pa, ako imate taj zdravstveni problem, savjetujte se prije promjene prehrane s obiteljskim liječnikom, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...