Nove preporuke HZJZ-a; Skraćuje se karantena za sve bliske kontakte zaraženih

HZJZ je u ponedjeljak izdao nove preporuke vezano za skraćenje karantene i skraćenje izolacije za bolesne. Prema novim preporukama karantena je skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo cijepljenima i onima koji su preboljeli covid.

Karantena je skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljene i preboljele covid 19, objavio je HZJZ. Izuzeci od podvrgavanja karanteni ostaju isti kao i prije, odnosno izuzeti su oni koji su preboljeli covid u zadnja četiri mjeseca, koji su primili drugu dozu u zadnja četiri mjeseca ili su cijepljeni booster dozom.

 

24 sata bez povišene temperature za prekid izolacije

Omogućen je prekid izolacije za asimptomatske zaražene osobe nakon najmanje pet dana ako su najranije peti dan negativne u brzom antigenskom testu (BAT), kao i za bolesnike s blagom i umjerenom kliničkom slikom nakon najmanje pet dana, ako su najranije peti dan negativni u brzom antigenskom testu (BAT) te bez povišene temperature najmanje 24 sata i značajno ublaženim simptomima (bez BAT testiranja, izolacija traje deset dana za osobe koje nisu cijepljene i nisu ranije preboljele COVID-19, a za cijepljene i koji su preboljeli COVID-19 traje sedam dana bez testiranja).

Za prekid izolacije bez testiranja, bolesnik mora biti afebrilan najmanje 24 sata, dok je ranije to bilo najmanje tri dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...