Opasno u Ukrajini: Amerikanci povlače pripadnike Nacionalne garde koji su uvježbavali tamošnju vojsku

Zbog mogućnosti eskalacije konflikta između Rusije i Ukrajine, američka vojska s ukrajinskog teritorija povlači svoje snage koje su ondje bile raspoređene radi uvježbavana lokalnih snaga.

Ministarstvo obrane SAD-a objavilo je u subotu da povlači 160 pripadnika svoje Nacionalne garde iz Ukrajine i premješta ih na drugu lokaciju u Europi.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je odluka donesena “iz opreza”, prenosi Reuters.

“Preraspoređivanje ne znači promjenu u našoj odlučnosti da podržimo Ukrajinske oružane snage, već fleksibilnost u pružanju podrške saveznicima i odvraćanu agresije”, poručio je Kirby u pisanu priopćenju.

Nije naveo na kojoj će lokaciji u Europi biti premješteni ti ljudi iz Nacionalne garde.

Od 2015. godine, pričuvni sastav Američke nacionalne garde u rotacijama je uvježbavao ukrajinske vojnike zajedno s vojnicima drugih zemalja, ponajprije iz Kanade i Njemačke.

Nije zasad jasno ni što će biti s manjim brojem pripadnika američkih specijalnih snaga, piše Reuters pozivajući se na riječi američkog dužnosnika koji je govorio pod uvjetom da bude neimenovan.
Vojni trening za civile u Ukrajini

Izvor: Profimedia / Autor: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Reuters je u petak izvijestio da Pentagon šalje 3000 dodatnih vojnika u Poljsku dok u susjednoj Bjelorusiji i na Crnom moru Rusi održavaju vojne vježbe.

Pripadnici Nacionalne garde Sjedinjenih Država u Ukrajini su bili od studenog prošle godine.

Iz Pentagona je također priopćeno da je njihov ministar obrane Lloyd Austin u subotu u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Šojguom raspravljao o gomilanju ruskih trupa na granici s Ukrajinom.

U subotu su također telefonski razgovarali i američki državni tajnik Antony Blinken i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, a kasnije u subotu predviđen je telefonski sastanak između predsjednika dviju zemalja, Joea Bidena i Vladimira Putina.

SAD upozorava na mogućnost ruske invazije na Ukrajinu idući tjedan, no Rusija tu mogućnost negira i optužuje SAD da upozorenjima o ruskoj agresiji povećava opasnost od rata, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...