Ovaj turistički lanac u Hrvatskoj ulaže 15 milijuna eura u povećanje plaća

Valamar Riviera u ponedjeljak je najavila da podiže plaće za stručna zanimanja u hotelima, kampovima i ljetovalištima kako bi se primanja u Hrvatskoj približila razini u vodećim europskim destinacijama te ulaže 15 milijuna eura u povećanje plaća i programe nagrađivanja za 7.000 djelatnika u 2022. godini.

“U cilju što kvalitetnije prilagodbe prelaska Hrvatske na euro i poboljšanja uvjeta rada u turizmu, Valamar od ove godine u dogovoru sa socijalnim partnerima podiže plaće za stručna zanimanja u hotelima, kampovima i ljetovalištima, kako bi se primanja u Hrvatskoj približila razini primanja u vodećim europskim destinacijama. Osim povećanja plaća, pokrenuto je više inicijativa poboljšanja uvjeta rada u turizmu kako bi se posao u Valamaru prilagodio novim trendovima i potrebama”, navodi se u priopćenju.

Kako najavljuju iz najveće hrvatske turističke kompanije, plaće za stručna zanimanja uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare u Valamaru se podižu prosječno za 14 posto te će njihova primanja ove sezone iznositi mjesečno od 1.000 do 1.600 eura neto.

Povećat će se i Valamar jamstvo, garancija minimalnih neto primanja za radna mjesta sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih na mjesečni iznos od 750 do 1.100 eura neto.

Osim podizanja osnovnih plaća, iz Valamara ističu da se nastavlja i s programima nagrađivanja izvrsnosti, kroz koje su u prošloj godini djelatnicima isplaćene nagrade u okviru programa “13. i 14. plaće” u iznosu do 11.300 kuna neto, ovisno o tome koliko su dugo i uspješno radili.

U Valamaru kažu da su za ovu sezonu kreirani i dodatni programi kojima je cilj poboljšanje zadovoljstva i odnosa zaposlenika prema poslu.

Pritom izdvajaju program “Flexi posao” u kojem se zaposlenicima u hotelima, kampovima i ljetovalištima omogućavaju dva slobodna dana u tjednu, pruža mogućnost rada u jednoj smjeni te prilagođavanje radnih obveza potrebama djelatnika.

Programom “Živi destinaciju”, osim kvalitetnog smještaja i prehrane svim zaposlenicima koji dolaze raditi iz drugih krajeva Hrvatske, djelatnicima se omogućavaju popusti na više od tristo prodajnih mjesta i sl.

Valamar na kraju turističke sezone planira ponuditi dodatnih 400 ugovora ne neodređeno te tisuću ugovora za stalne sezonce, najavljuju iz tvrtke.

Dodaju da će se, s obzirom na širenje poslovanja na zimske destinacije, djelatnicima nakon ljeta ponuditi posao tijekom zime u hotelima na skijalištima u Austriji.

Potpredsjednica za ljudske potencijale u Valamar Rivieri Ines Damjanić Šturman zadovoljna je što su socijalni partneri “snažno podržali Valamarove značajne iskorake u smislu povećanja plaća i daljnjeg poboljšanja uvjeta rada djelatnika”.

“Svima nama je cilj zadržavanje zaposlenika u turizmu kroz kvalitetan i dugoročan posao te osiguranje primanja koja se približavaju onima u vodećim europskim destinacijama”, naglasila je.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić izjavila kako je, nakon izdašnih nagrada koncem prošle godine, Valamar i ove godine napravio značajan iskorak u povećanju plaća i materijalnih primanja radnika pa će značajnije povećanje plaća imati i radnici na kvalificiranim, stručnim, odnosno specijalističkim pozicijama.

“Povećanje plaće i druga materijalna prava jedini su način da se zadrže postojeći radnici, ali i privuku novi radnici”, poručila je.

I predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić izjavio je u priopćenju kako taj sindikat “inicira i podržava sve aktivnosti Valamara usmjerene na poboljšanje materijalnog statusa svih radnika kroz povećanje plaća, a time i sigurnosti radnih mjesta domicilnog stanovništva i sezonskih radnika, koji su najzaslužniji za dobre poslovne rezultate i promicanje  turizma u Hrvatskoj”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...