Pijenje vode iz slavine moglo bi biti loše za vaše zdravlje

Sigurno ste već čuli kako ne treba piti vodu iz slavine. Koliko to stvarno može biti opasno?

Prema istraživanju koje je provela tvrtka Scottish Water, u suradnji s WaterSafeom, sigurnost vode koju pijete mogla bi ovisiti o prostoriji u kojoj je pijete pa čak i o tome koliko je stara vaša kuća.

Nekoć, do 1986. godine, olovo se obično koristilo za spajanje cjevovoda na slavine. Zato u vodovodima mnogih starijih kuća i gradova voda još uvijek teče kroz stare olovne cijevi. A ovaj otrovni metal s vremenom se otapa u vodoopskrbnom sustavu, piše Ladbible. Što je duže voda u dodiru s olovnom cijevi, to više tog toksičnog metala upija. Voda koja protječe polako rastvara materijal cijevi s kojim dolazi u dodir.

Prema Medicinskom priručniku za pacijente, simptomi trovanja olovom uključuju promjenu osobnosti, glavobolju, metalni okus u ustima, gubitak apetita te grčevitu bol u trbuhu praćenu povraćanjem i zatvorom.

Olovo se nalazilo i u bojama koje su korištene ranih 70-ih, a uglavnom su eliminirane 1978. godine. Zato se još i danas nalazi u nekim starijim kućama i predstavlja rizik za zdravlje ukućana, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...