Praksa pomoraca ne provodi se već mjesecima, upitne i svjedodžbe; Perinić: “Organizirat ćemo sastanak svih ravnatelja”

Iako je školski brod »Kraljica mora« od rujna trebao ploviti Jadranskim morem i budućim pomorcima naveliko služiti u savladavanju praktičnog rada, taj brod u ovoj školskoj godini još nije prešao ni jednu milju, a nijedno hrvatsko pomorsko učilište nije odradilo ni dana prakse na njemu.

Razlog tome je nasukavanje na moru hrvatske birokracije. Naime, kako pojašnjava vlasnik broda, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, istekao je ranije zaključeni Okvirni sporazum za usluge upravljanja školskim brodom »Kraljica mora«, te je Ministarstvo kao obveznik provedbe postupaka javne nabave bilo dužno pokrenuti postupak odabira novog upravitelja broda radi zaključenja novog četverogodišnjeg okvirnog sporazuma za usluge upravljanja školskim brodom »Kraljica mora«, a u tom je postupku u konačnosti odabran novi upravitelj broda, trgovačko društvo Solsticij d.o.o., piše Novi list.

“U međuvremenu je bilo potrebno provesti i novi postupak javne nabave u svrhu osiguravanja odlaska broda na redovni servis u brodogradilište i pripremu broda za nastavak korištenja, te se ovog tjedna temeljem navedenog postupka brod nalazi u brodogradilištu na redovnom godišnjem servisu. U tom smislu, a uzimajući u obzir ovu izvanrednost u mogućnostima korištenja broda, srednjim pomorskim školama ćemo predložiti više opcija za nadoknadu termina u korištenju školskog broda koje može započeti čim završi postupak dokovanja, a što očekujemo do kraja veljače 2022. godine”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Sasvim je izvjesno da »Kraljica mora« prije ožujka zaploviti neće, kao i da do tada na nju neće stupiti ni jedan srednjoškolac, ali ni student, a to dovodi u pitanje njihovo odrađivanje plovidbene prakse te time, u slučaju stotine srednjoškolaca, i dobivanja svjedodžbi o završenom srednjoškolskom obrazovanju.

Maturanti svih pomorskih škola prema STCW konvenciji moraju imati odrađenu praksu kako bi završili srednjoškolsko obrazovanje, a s obzirom na to da bi im »Kraljica mora« mogla biti na usluzi tek u ožujku i da maturantima nastava završava već 25. svibnja, više je nego jasno da na red za jednotjednu praksu ne mogu doći svi, jer svaka škola brod koristi nekoliko tjedana dok se izredaju svi maturanti i odrade 40 sati plovidbene prakse.

Hrvatska ima sedam srednjih škola koje obrazuju pomorce i u kojima svake godine maturira petstotinjak učenika, a da se trenutačno ne zna na koji će način ti učenici stići do svjedodžbe.

Da su se škole našle u iznimnim okolnostima, kaže i ravnatelj Pomorske škole Zadar Marin Perinić koji najavljuje i sastanak ravnatelja pomorskih škola kako bi se nastala situacija riješila.

“Trenutačno ne mogu nešto konkretnije reći, ali mislim da ćemo uspjeti iznaći rješenje zajedno s Ministarstvom, kao i svaki put do sada. Moramo se ponovo naći i dogovoriti hodogram kad će koja škola koristiti brod”, zaključuje ravnatelj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...