Pupić Bakrač: “Tisuće iskrcaja tune i sitne plave ribe napravljeno je fiktivno, ministrica je sve znala”

Zbog poslova vezanih uz uzgoj tune, Hrvatskoj je ovoga tjedna stigla službena opomena Europske komisije.

Marko Pupić Bakrač, ribarski inspektor i vijećnik Akcije mladih prije svega 10-ak dana ukazao je na problematiku libijske tune koja je po njegovim saznanjima uvezena bez potrebne dokumentacije.

“Tvrdim i dalje da tu dokumentacija nije bila dobra i potpuna. Odnosi li se to na tu tunu ili još neke druge stvari, nepravilnosti zasigurno ima čim je Europska komisija reagirala. Osim toga, rekao sam da postoje nepravilnosti u iskrcaju male prave ribe gdje se oni falsificiraju, umjesto da se iskrcavaju u iskrcajnim lukama, iskrcavaju se direktno na uzgajalištu. Isto se krše napuci EK-a. Sve te nezakonitosti se dogovaraju Ministarstvu i ja stojim iza svojih riječi i očekujem da će Komisija naći nove nepravilnosti u sustavu ribarstva”, izjavio je nedugo Pupić Bakrač i preko medija dobio odgovor ministrice Marije Vučković koja ga je optužila da laže. Napomenula je kako Pupić Bakrač nema pristup samom ribarskom sigurnosnom sustavu, ponovila kako su iznesene optužbe neutemeljene te obznanila kako je protiv njega pokrenut postupak.

Povodom ovih događanja, gradski vijećnik danas je održao konferenciju za medije ispred Uprave ribarstva u Zadru.

– Europska komisija će sigurno naći nove nepravilnosti. I što se tiče libijske tune o kojoj sam govorio i što se tiče iskrcaja plave male ribe. Na stotine, na tisuće iskrcaja je napravljeno fiktivno i to će Europa utvrditi. Mi to sada možemo riješiti u našoj kući, tako da lijepo ministrica ribarstva i oni u Upravi ribarstva daju ostavke ili će slučaj riješiti Europska komisija. A onda će Hrvatska koja je već opomenuta po tim pitanjima snositi ozbiljne sankcije, kaže Pupić Bakrač.

Iako je danima govorio o nepravilnostima, nitko iz nadležnih institucija nije pokazao interes za njegovim saznanjima. U međuvremenu mu je blokiran ulaz u informacijski sustav ribarstva.

Niti je itko stupio samnom u kontakt, niti ja znam da je pokrenut kakav postupak protiv mene. Nisam obaviješten o nikakvoj suspenziji ili otkazu, već je ministrica preko medija o tome govorila. Postoji zakon o zaštiti prijavitelja aktivnosti, ali niti jedan prijavitelj po tom istom zakonu nije zaštićen. Zaštićeni su samo oni koji su opomenuti, dodaje.

Ministrica Marija Vučković se, tvrdi, sastajala sa uzgajivačima.

Ona vrlo dobro zna da je održavala sastanke na kojima su se dogovarale protuzakonite radnje. Ja kao građanin Republike Hrvatske i domoljub očekujemo da mi to riješimo u vlastitoj kući. Ako ne, idu prijave Europskoj komisiji, odlučan je Pupić Bakrač.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...