Radeta podržava uvrštavanje femicida u kazneni zakon: “Od zlostavljača, ubojica i kriminalaca pravimo ‘heroje’!”

Čelnica Kluba socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec zatražila je da Vlada zbog sve više ubojstava žena uvrsti femicid, kao rodno uvjetovano nasilje i ubojstvo zbog mržnje prema ženi, u kazneno zakonodavstvo.

“Nasilje proživljavaju žene svih dobi i svih zanimanja neovisno gdje u Hrvatskoj žive i, na žalost, više ne govorimo o izoliranim slučajevima nego to postaje “femicid naš svagdašnji. Nije moguće svaki zločin spriječiti, ali je moguće jasno definirati odrednicu društva koja kaže da nije prihvatljiv ni jedan oblik nasilja i da će se najstrože kažnjavati”, ističe Posavec Krivec.

Čudi je stav Vlade koja je odbacila prijedlog da se Kazneni zakon nadopuni kaznenim djelom koje počini muškarac nad ženom motiviranim njezinim spolom i mizoginijom.

Njezin stav podržavaju i u zadarskom SDP-u.

Šef gradske organizacije Daniel Radeta kaže kako su brojni slučajevi posljednjih nekoliko godina pokazali kako živimo u društvu koje ne osuđuje, već glorificira i od zlostavljača, ubojica, kriminalaca prave “heroje”.

Vrijeme je da se u Hrvatskoj konačno usvoji zakon u kojem se zločini počinjeni prema ženama i intimnim partnericama više neće kvalificirati kao obično ubojstvo, jer oni to nisu, a da se za zlostavljače i ubojice uvedu rigorozne kazne. Hrvatski kazneni zakon nažalost ne poznaje femicid. Femicid je zločin iz mržnje prema ženi, a činjenica je kako je posljednjih godina zabilježen veliki porast, čak veći od 50 posto u odnosu na 2018. godinu, kaže nam Radeta.

Hrvatski kazneni zakon ne poznaje femicid kao zločin počinjen prema ženama i intimnim partnericama. Protiv ovakvog tipa nasilja još uvijek se borimo samo verbalno. U konkretnom djelovanju ga zapravo toleriramo.

Društvo koje odobrava, šuti i ne osuđuje, pogotovo ono društvo s razine vlasti i institucija je zapravo društvo koje upućuje signal, to jest, poziv i ohrabrenje takvim skupinama da i dalje nastave maltretirati, krasti, ubijati, tući… Premijer Andrej Plenković i Vlada RH, kao oni koji bi trebali biti prvi na braniku žrtava femicida i koji bi se takvim društvenim poremećajima trebali hrabro i odlučno suprotstaviti, očito nemaju dovoljno snage, kapaciteta niti odvažnosti da iste osudi i propisno kazni, zaključuje Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...