Ružičasti plamenac ponovno iznenadio Ninjane, ovu egzotičnu pticu možete vidjeti ako prošetate Kraljičinom plažom

Plamenac je ponovno iznenadio Ninjane. Je li to onaj isti koji je već dva puta boravio u jedinstvenoj hrvatskoj laguni? Prošećete li sada Kraljičinom plažom imati ćete priliku vidjeti rijetku sliku – egzotična ptica opet je dolaskom u Ninsku lagunu oduševila stanovništvo i posjetitelje Kraljičine plaže. Budući da je odabrala Kraljičinu plažu tamo često dolaze šetači s malom djecom. Pozivamo sve posjetitelje da budu pažljivi te da se previše ne približavaju ptici jer je plašljiva. Sada je laguna mirna i ptica uživa u toj oazi mira, ima hrane, čist je okoliš i to je za nju blagostanje. Ukoliko se ptica uplaši otići će iz Hrvatske jer ptice traže mir te ne žele da ih se uznemirava.

Valja istaknuti da se ipak radi o rijetkoj pojavi. Ova ružičasta ptica prema saznanju pronalazi hranu u muljevitim područjima pa se tako već treći put može vidjeti u Ninskoj laguni. Poznato je da su plamenci viđeni blizu Venecije u Regionalnom parku delte rijeke Po, a možda su odlučili  poput turista “registrirati” boravak u jedinstvenoj hrvatskoj laguni blizu kraljevskog grada Nina.

Ovih dana sletio je jedan odrasli plamenac, možda baš jedan od onih iz 2017. godine, kada je skupina od ukupno 6 plamenaca posjetila lagunu. Iako je tada bila velika poplava koja je Ninu nanijela ogromne štete, plamenci su se tijekom poplave samo premjestili iz područja solane u blizinu trščaka Kraljičine plaže te su boravili u Ninu puna dva mjeseca. Podsjećamo da je 2016. jedan mladi plamenac doletio na područje ninske solane, a možda je bio “izviđač.” Ovogodišnji pernati posjetitelj Nina pripada skupini tzv. europskih plamenaca koji imaju malo svjetliju boju perja. Možda i nije to onaj isti plamenac koji je već bio u laguni. Ovaj koji je sada sletio u lagunu, odraslija je ptica što se vidi po crvenim krilima te plamenac ima na nozi oznaku JASA.

Posjet egzotične ptice je velika radost za stanovnike. Za istaknuti je da je Nin nakon dobivanja nagrade EDEN – Europske destinacije izvrsnosti (2010.) potaknuo održivi razvoja lokalne zajednice na više načina: brigu o uređenju drvenih šetnica od strane gradske uprave, čistoći okoliša od strane gradskog komunalnog poduzeća te edukacijske procese ninske turističke zajednice (ekološke susrete promatranja ptica na zaštićenom području lokaliteta ljekovitog blata i trščake uz Kraljičinu plažu). Proteklih dvanaest godina ulažu su napori pri oblikovanju novog turističkog proizvoda tzv. birdwatching turizma, a plamenac kao da osjeća da je dobrodošao u laguni. Destinacija je već zrela za promatrače ptica s uređenim tematskim stazama u Ninskoj laguni i promidžbom 240 vrsta ptica koje lagunu biraju za svoj privremeni ili stalni dom. Pored simbola Ninske lagune ptice vlastelice, a koja proteklih godina gniježđenjem u Ninu povećava svoju populaciju, sada se ponovno pojavio plamenac. Tko zna je li i on odlučio lagunu koristiti i za dulji boravak? Vjerojatnost postoji da će se egzotični plamenci naviknuti te da bi svake godine mogli dolazili u Ninsku lagunu.

 

Nin – destinacija za birdwatching

Ukupna promidžba EDEN destinacije Nin usmjerena je na ekološki turizam s naglaskom na ptičji svijet te ostale oblike turizma koje u svojoj osnovi imaju održivi razvoj. Ninska laguna s muljevitim i pjeskovitim plitkim obalama te s močvarnim predjelima u okruženju solane, iznimna je biološka vrijednost i predstavlja jedno od rijetkih staništa na hrvatskoj obali i na tlu Europe. Stoga se upravo na prostoru Ninske lagune zadržavaju ptice gnjezdarice, selice i zimovalice, a taj su prostor izabrale za svoj dom jer vegetacija slanjača (halofita) pruža optimalne uvjete močvarnim vrstama ptica za život i produženje vrste. Promatrači ptica ovdje sa zadovoljstvom mogu promatrati pojedine vrste ptica, poput rijetke vlastelice (Himantopus himantopus) upisane u IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta, morskog kulika, pijukavca i dr. Upravo je za pticu vlastelicu koju se može smatrati endemičnom, zabilježeno povećanje broja parova koji posjećuju lagunu svake godine. Velika je to radost jer se populacija te vrste ptice u Europi opasno smanjila. Još uvijek možete vidjeti posljednja 2 para vlastelice koji se još zadržavaju na poljima soli i prikupljaju snagu za dugi let i selidbu u toplije krajeve.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...